Bewoners smelten bijna uit nieuwe appartementen in Harlingen: "Niet veilig en niet gezond"

De temperatuur loopt op tot 32 graden in de appartementen aan de Amaliastraat in Harlingen. De nieuwe energiezuinige woningen zijn heel goed geïsoleerd, maar lijken de hitte niet goed kwijt te kunnen raken. Meerdere bewoners hebben al bij De Bouwvereniging aan de bel getrokken.
© Omrop Fryslân, René Koster
In eerste instantie werd als oplossing genoemd om op eigen rekening zonneschermen te plaatsen, dat op meer dan tweeduizend euro voor elk appartement uit zou komen. De meeste bewoners zeggen dat geld niet te hebben en wijzen bovendien naar de verhuurder omdat het mogelijk om een constructiefout zou gaan.
32 graden in huis is niet prettig, niet veilig en niet gezond
Tjitte Bonnema van De Bouwvereniging
De Bouwvereniging laat weten dat ze ondertussen zelf met een onderzoek zijn gestart. In één van de appartementen wordt veertien dagen lang de temperatuur bijgehouden. Niet alleen om de maxima te meten, maar ook om te zie nof de warmte er 's nachts wel genoeg uit gaat. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid", zegt manager Tjitte Bonnema van De Bouwvereniging. "Wij staan voor prettig, veilig en gezond wonen. 32 graden in huis is niet prettig, niet veilig en niet gezond."
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal bekeken worden wat er moet gebeuren. "Dat zouden adviezen voor bewoners kunnen zijn, maar mogelijk ook bouwkundige aanpassingen", aldus Bonnema.
Verslaggever René Koster was in Harlingen bij de appartementen
Een foto uit een van de appartementen © eigen foto