Nieuwe Campus Damwâld: "Nog een week en dan mogen we eindelijk los"

Nog een week en dan gaan de scholen weer los. Een nieuwe start voor alle scholen, maar in Damwâld is het dit jaar wel heel nieuw. Drie basisscholen zitten vanaf volgende week samen in een gebouw. De beide christelijke basisscholen en de openbare basisschool zijn te vinden in de nieuwe Campus Damwâld. Het gebouw is heel duurzaam gebouwd en er zitten een aantal innovaties in verstopt.
Nije Campus Damwâld
"Als de kinderen in het lokaal zitten, dan werkt de ventilatie daar het hardst. Maar als ze dan aan het werk gaan op het leerplein, dan is precies daar de ventilatie op zijn best. En dat gaat allemaal volautomatisch." Directeur Alie Rienks van de Jacob Botkesschool is erg trots op het nieuwe gebouw.
In het gedeelte waar haar kinderen vanaf volgende week zitten is nog helemaal leeg. Er staan nog geen tafeltjes, stoeltjes of kasten, maar wel is de indeling van de school al goed te zien. "We hebben een heel open gebouw, met heel veel ramen. Je kan van de ene kant van de school zo naar de andere kant van de school kijken."
© Omrop Fryslân
De school wordt deze week ingericht en vanaf volgende week woensdag zitten de eerste kinderen in de klassen. Het is het einde van een proces dat in ieder geval vijf jaar geduurd heeft. "Maar eigenlijk al langer, want toen ik negen of tien jaar geleden bij de school kwam, werd er ook al over gesproken."
De Jacob Botkeskoalle is aan het groeien en paste niet meer in het oude gebouw. En toen ook de beide christelijke scholen eigenlijk aan vernieuwing toe waren hadden ze besloten samen het proces in te gaan.
© Omrop Fryslân

Ruim en open

"En dat ging eigenlijk heel goed. Eerst hebben we bij verschillende schoolgebouwen gekeken, maar toen bleek al snel dat we het eigenlijk anders aan wilden pakken." De schoolbesturen besloten dat ze eerst wilden bekijken hoe ze hun onderwijs in de toekomst aan wilden pakken en pas daarna bekijken wat voor soort gebouw daarbij past.
De uitkomst dan die zoektocht was een ruim en heel open gebouw waar niet alleen de scholen een plaatsje hebben gekregen, maar ook de sporthal. En ook de omgeving kreeg een opknapbeurt met een heel groot schoolplein en een beleeftuin.
Omdat alles nieuw is, wordt de start van het schooljaar een beetje uitgesteld. De kinderen beginnen volgende week pas op woensdag. De eerste twee dagen van het nieuwe jaar worden besteed aan rondleidingen en de laatste puntjes op de i."