Nog vier coronabesmettingen in Dokkum na feest, nu in totaal 18

Het aantal mensen dat besmet is geraakt bij de corona-uitbraak in Dokkum, is zondag opgelopen naar achttien. Vier mensen hebben zondag te horen gekregen dat ze het virus hebben. Het virus heeft zich in Dokkum verspreid na een feestje op een terras.
© Shutterstock
Bij een feestje in huiselijke kring heeft één persoon met het virus andere mensen besmet. Daarna verspreidde het virus zich verder op een terras in de open lucht. "Wat opvalt, is dat zij allemaal klachten hadden en geen afstand hielden", zei directeur Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio Fryslân daarover. "Dan is het zomaar gebeurd. Daar moeten we ons veel beter bewust van zijn. Buitenlucht is geen garantie dat je niet besmet raakt."

Coronacluster

De GGD spreekt van een 'coronacluster' in Dokkum. "Tot nu toe hadden we nog niet zulke clusters, maar we verwachten de komende weken meer te vinden."
Bij een cluster kunnen minstens drie besmette mensen met elkaar in verband worden gebracht. De meeste clusters zijn in het westen en zuiden van het land, maar die in Dokkum telt nu dus ook achttien mensen.

Mogelijk nog meer

De vier mensen die zondag een positieve testuitslag kregen, zijn ook terug te linken aan de vriendengroep waarin de corona-uitbraak ontstond. De GGD sluit niet uit dat het aantal besmettingen de komende dagen verder oploopt.