GGD: mogelijk in Dokkum meer dan 14 mensen besmet, buiten vriendengroep

Het aantal personen dat met het coronavirus besmet is in Dokkum kan nog oplopen, geeft de GGD aan. Er zijn nu 14 mensen door één persoon besmet. Die besmetting in Dokkum begon door een feestje waar iemand het virus bij zich droeg. Opvallend is dat de meeste besmettingen op een terras - dus in de buitenlucht - plaatsvonden.
Paul Tan, infectie-arts bij de GGD: "We weten in ieder geval dat het om jongeren gaat die elkaar kennen of half kennen en vriendengroepen van elkaar zijn. Zij hebben elkaar op deze manier ontmoet op een feestje dan wel op een terrasje in de buitenlucht. Ik ben bang dat we nog niet helemaal klaar zijn. Deze groep houden we in beeld. Doordat er toch aandacht voor Dokkum is gekomen in de media, merken we dat meer mensen zich testen. En daar kunnen ook weer positief geteste personen uitkomen, die niet direct gelinkt zijn aan deze groep, maar die mogelijk zijlings toch in contact zijn geweest."

In de buitenlucht

Tan geeft aan dat het opmerkelijk is dat de besmettingen op een terras plaatsvonden. "Wat ons opviel was dat in de buitenlucht besmetting is opgetreden. Als we met ze gesproken hebben blijkt dat ze toch langer binnen de 1,5 meter dicht bij elkaar hebben gezeten op het terras. Sommige deskundigen zeggen dat het risico in de buitenlucht minder is en dat de afstand daar wat minder zou kunnen. We merken dat de jongeren al moeite hebben om de 1,5 meter vast te houden, en we zien dat ondanks de buitenlucht, met ventilatie en zon, je elkaar toch kunt besmetten."
Paul Tan, infectie-arts bij de GGD
Archieffoto van het centrum van Dokkum © Omrop Fryslân, Aise van Beets