GGD: één persoon besmette 14 anderen op feestje in Dokkum

Eén persoon heeft 14 anderen besmet op hetzelfde feestje in Dokkum. Dat meldt GGD Fryslân. Vrijdag werd al bekend dat negen mensen door één en dezelfde persoon waren besmet. Aan deze zogenaamde 'coronacluster' zijn dus nog eens vijf personen toegevoegd die positief testten op het coronavirus.
© Shutterstock
GGD Fryslân gaat verder met het bron- en contactonderzoek, al is de verwachting dat de meeste betrokkenen nu wel in beeld en getest zijn. Ook zijn er de afgelopen dagen al maatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen doordat mensen in quarantaine zijn gegaan.
De rondgang van het virus begon vorige maand op een feestje in huiselijke kring waar één persoon aanwezig was die corona bij zich droeg. Uit onderzoek blijkt dat het virus zich daarna voornamelijk op een terras in de buitenlucht heeft verspreid. Zoals het er nu naar uitziet, kenden de meeste betrokken jongeren elkaar.
GGD Fryslân benadrukt dat Dokkum duidelijk maakt dat het van groot belang blijft om ook in de buitenlucht voldoende afstand te houden.
Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân deed zaterdag een dringende oproep, vooral aan jongeren, om bij klachten thuis te blijven en te testen.