Omrop Tip: IDZ de earste, radiopionier uit Weidum

'IDZ de earste' is een Fryslân DOK over Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum. De eigenzinnige ingenieur Idzerda maakte honderd jaar geleden de eerste radiouitzending van Nederland.
Hanso Idzerda © Omrop Fryslân
Die eerste uitzending was een revolutie in Nederland, ook al luisterde toen maar een handjevol radio-amateurs. Het was eigenlijk een commerciële uitzending, want Idzerda was fabrikant van luxe radiotoestellen en die moesten ook worden verkocht. In 1924 ging zijn 'Nederlandse Radio Industrie' failliet. Hilversum werd het epicentrum van de radio.
Idzerda zijn technische nieuwsgierigheid werd hem, wrang genoeg, noodlottig. De Duitsers schoten hem in 1944 dood in een park in Wassenaar, vlakbij zijn huis. Hij zocht naar onderdelen van de V2's die daar werden gelanceerd. In 1969, vijftig jaar na die eerste uitzending op 6 november 1919, kreeg Hanso Idzerda een monument in Weidum.
'IDZ de earste' is een Fryslân DOK over de vader van de Nederlandse radio. Programmamaker Annet Huisman zoekt en vindt de verhalen bij mediahoogleraar Huub Wijfjes, en bij Botte Jellema, freelance radio- en podcastmaker.
Botte Jellema, radio- en podcastmakker yn Amsterdam © Omrop Fryslân
Drie kleinkinderen nemen de kijken mee terug in de tijd. Naar Ter Idzard, waar de voorvaderen vandaan komen. Naar Weidum en Mantgum, waar de jonge uitvinder losging. En naar Scheveningen, waar Idzerda in het Kurhaus uitzendingen verzorgde voor Britse luisteraars.
De Fryslân DOK 'IDZ de earste' is zondag bij Omrop Fyslân te zien op televisie, om 17.00 uur en daarna ieder uur.