Azc-bewoonster uit St.-Annaparochie gewond bij anti-homogeweld

De Nigeriaanse vrouw die afgelopen weekend in een azc in Gilze in Noord-Brabant gewond raakte bij een aanval door twee andere Nigerianen, woont in het azc in St.-Annaparochie. De vrouw was op bezoek bij haar vriendin in het asielzoekerscentrum van Gilze. Daar ontstond ruzie met een ander Nigeriaans stel, die de twee vrouwen uitschold voor 'stomme lesbiennes.' Ze wilden de vrouw uit Gilze aanvallen met kokend water, maar haar vriendin uit Fryslân sprong ertussen en liep ernstige brandwonden op.
Het azc in St.-Annaparochie © Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Volgens de hulporganisatie LGTB Asylum Support kreeg het slachtoffer geen hulp en moest ze gewoon met de trein terug naar Fryslân. Het COA stelt echter dat de vrouw wel hulp heeft gekregen. Het slachtoffer heeft intussen aangifte gedaan. Haar vriendin is overgeplaatst naar aan ander azc, in Grave.

COA: er is wel hulp verleend

Edward Ernst van het COA Midden- en Zuid-Nederland vertelt zijn kant van het verhaal. "Nadat wij een melding kregen van een scheldpartij en bedreiging zijn onze medewerkers gaan kijken. Toen ontstond er een vechtpartij. Onze mensen hebben geprobeerd ze uit elkaar te krijgen. Er is ook met kokend water gegooid."
Volgens het COA is er dus wel degelijk hulp verleend. "In tegenstelling tot eerdere berichtgeving hebben onze medewerkers en beveiliging wel eerste hulp verleend. De vrouw is daarna naar een hulpartsenpost bij het ziekenhuis gebracht. Daar is ze ook nog behandeld. Vervolgens is ze teruggekeerd naar het azc in Gilze en daarna is ze op eigen initiatief teruggegaan naar het azc in St.-Annaparochie."
Bij het COA is men wel geschrokken van de situatie. "Wij hebben natuurlijk meteen onderzocht wat er is gebeurd. Maar er is eerste hulp verleend, daarna naar de hulppost en zelfs in St.-Annaparochie is ze door de GZA (GezondheidsZorg Asielzoekers) nog onderzocht. Ik heb de foto's gezien, dat ziet er verschrikkelijk uit. Ze was wel illegaal op bezoek in Gilze, ze had zich niet gemeld. Daarom heeft ze nu ook verbod gekregen voor het eerste half jaar om daar te komen. Verder krijgt ze de zorg die de ze nodig heeft. Er is aangifte gedaan bij de politie, dus dat is aan hen. Wij hebben mensen aangesproken op hun gedrag. Een persoon is overgeplaatst. Ze zijn in ieder geval niet meer in één locatie woonachtig."
Edward Ernst van het COA Midden- en Zuid-Nederland

LGBTO Asylum Support fertelt in hiel oar ferhaal

Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBTO Asylum Support, vertelt een heel ander verhaal dan het COA. "We hebben vanmiddag nog een gesprek met de vrouw gehad. Zij heeft inderdaad na het incident hulp gekregen van de beveiliging. Ook het GZA is benaderd, maar zij hebben haar niet behandeld omdat zij daar niet in het azs verbleef. Vervolgens is ze naar het St. Elisabeth Ziekenhuis gebracht, waarna ze weer terugkwam bij het azc in Gilze. Daar hebben ze haar een verbod opgelegd, aanvankelijk ging het over een jaar. Daarna is ze vertrokken naar St.-Annaparochie."
Dat het slachtoffer zomaar weg moest, dat moet volgens Korktekaas niet zomaar kunnen. "Waar wij over vallen is het wegsturen van haar, terwijl ze zware verwondingen had. Het COA is op de hoogte van de afstand, het is bijna vijf uren reizen. Dit gaat over een kwetsbare asielzoekster met tweedegraads brandwonden op de rechterkant van haar lichaam. Ze kon niet zitten, nauwelijks lopen. Je hebt een verplichting om mensen te helpen. Dat heeft veel te weinig plaatsgevonden. Het GZA heeft gezegd haar niet te helpen omdat ze gekoppeld is aan een ander azc."
Volgens Kortekaas is het nu een welles-nietes-spel met het COA. "Het is homo-gerelateerd geweld. Haar vriendin was jarig en zij was op bezoek. Anderen hebben hen gezien en aanstoot genomen aan het feit dat ze daar als lesbisch koppel zichtbaar waren. Er was ook een man bij betrokken die eerder probeerde een relatie met haar aan te knopen. Er zat dus heel veel haat bij. Wat erg is dat het slachtoffer daarna een maatregel opgelegd heeft gekregen. Men keek niet naar wat er is gebeurd. Het slachtoffer heeft ervoor gezorgd dat haar vriendin en zoontje van 18 maanden oud geen kokend water over hen heen kregen. In feite is ze dus een held, geen dader."
Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBTO Asylum Support