Doeksen zet beveiligers in voor handhaving op mondkapjesplicht

Doeksen zet beveiligers in op de boten naar Vlieland en Terschelling om de mondkapjesplicht te handhaven. De boten zitten steeds voller en voor het personeel van de rederij wordt het steeds lastiger om mensen aan boord te wijzen op het dragen van een mondkapje.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Eerder sprak alleen het personeel van Doeksen mensen aan op het dragen van de mondkapjes, maar nu ook de ingeschakelde beveiligers. "Wij mogen als veerdienst niet handhaven, maar we merken wel dat het voor ons personeel steeds moeilijker wordt en daarom zijn we van plan om daar extra mensen voor in te zetten die gaan surveilleren aan boord", legt directeur Paul Melles van Doeksen uit.

Beveiligingsbedrijf

De rederij had daarvoor een beveiligingsbedrijf benaderd met de vraag of zij mensen kunnen leveren die erop kunnen toezien dat passagiers hun mondkapje dragen. Melles: "Zij lopen dan met onze eigen mensen extra rondes om mensen consequent aan te spreken en hen te sommeren hun mondkapje te dragen."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Melles merkt dat sommige mensen de aanwijzingen van het personeel aan hun laars lappen. "Maar voor het ov is heel duidelijk afgesproken dat er mondkapjes gedragen moeten worden omdat de anderhalve meter niet kan worden gehandhaafd aan boord." Veiligheidsregio Fryslân kijkt er ook op toe dat mensen zich daaraan houden. Als mensen weigeren een mondkapje voor te doen, wordt dat afgehandeld door de politie.
Directeur Paul Melles van Doeksen