"Thuiswerken de nieuwe norm; niet alleen voor werkgevers, ook voor werknemers"

"Thuiswerken wordt de nieuwe norm; niet alleen voor werkgevers, maar ook voor werknemers." Dat denkt Sjoerd Galema, voorzitter van ondernemers-organisatie VNO-NCW Fryslân. Het thuiswerken heeft door de coronacrisis een extra versnelling gekregen, die volgens Galema ook in de toekomst verder zal doorwerken.
© Pexels.com
Er zitten volgens de voorzitter van VNO-NCW Fryslân veel voordelen aan het thuiswerken. "Ik hoor heel veel positieve geluiden van mensen die het prettig vinden dat ze de reistijd kwijt zijn", vertelt Galema. "Nu valt dat hier in Fryslân wel wat mee, maar in de Randstad zijn meer files. Als je niet precies weet hoelang je elke dag onderweg bent, dan is thuiswerken een mooi alternatief."
Daarnaast denkt Galema dat het eenvoudiger kan worden om privé en werk te combineren. "Denk aan de opvang van de kinderen, als ze tussen de middag thuis komen om te eten. Je moet in een model komen wat bij je past."

Nadelen

Er kunnen echter ook nadelen zitten aan het thuiswerken. Wanneer ben je precies klaar? En neem je 's avonds nog een zakelijk telefoontje aan? Als werknemers er in ieder geval een paar dagen thuis mee verder willen, dan moeten werkgevers ook mogelijk maken dat het werken thuis op een verantwoorde wijze kan, vindt Sjoerd Galema.
Sjoerd Galema in het radioprogramma Weistra op wei
Sommige mensen geven ook aan voornamelijk de sociale contacten, die ze normaliter op kantoor hebben, erg te missen. "De een mist het sociale aspect meer dan een ander", denkt hij. "Vooral alleenstaande zullen er moeite mee hebben, maar mensen die al veel sociale contacten hebben, missen het minder, zo hoor ik."

Definitieve verandering

Dat er, ook na de coronacrisis, dingen definitief zullen veranderen, is volgens Galema wel duidelijk. En, volgens hem is dat ook echt nodig. "We zijn wel wat vastgeroest geweest in oude verhoudingen. Deze tijd laat wel zien dat er meer flexibiliteit moet komen, en dat dat best wel eens gunstig kan zijn. Het thuiswerken hoort er helemaal bij. het zal niet honderd procent thuiswerken worden, maar wel een combinatie."