Roel Sluiter namens de Veiligheidsregio: "Alleen ingrijpen als het noodzakelijk is"

Alleen als het echt noodzakelijk is, dan zal de Veiligheidsregio Fryslân de regionale maatregelen nemen waar premier Mark Rutte en minister De Jonge donderdagavond de bevoegdheid voor gaven. Dat zegt vervangend voorzitter Roel Sluiter. De veiligheidsregio's en burgemeesters krijgen van het kabinet de bevoegdheid om harder in te grijpen, bijvoorbeeld in de horeca of bij voetbalwedstrijden, als daar het coronavirus sterk om zich heen kan grijpen.
Roel Sluiter © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
"Het is nog heel rustig in Friesland, maar we moeten ons wel afvragen: voor hoelang nog", volgens Sluiter. "Er zijn in onze provincie veel toeristen aanwezig. Het valt hier tot nu toe nog enorm mee. Maar het is goed dat de mogelijkheid er nu is om het coronavirus op regionaal niveau aan te pakken. "

"Niet leuk, wel het verstandigst"

De vervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân benadrukt dat hij er helemaal niet op uit is om de horeca eerder te sluiten, of om voetbalwedstrijden geen ruimte te geven. "Dat soort maatregelen moet je nemen als het noodzakelijk is. Het is niet leuk, maar als het moet is het wel het verstandigst om te doen. Het is goed dat de mogelijkheid er is, maar we nemen deze maatregelen niet met plezier."
Deze maatregelen moeten we alleen nemen als het noodzakelijk is.
Vervangend voorzitter Roel Sluiter
Minister Hugo de Jonge zei in de persconferentie dat het 'aan ons is om te bepalen hoe het virus zich zal gedragen'. Volgens Sluiter is dat precies het punt waar we zijn aanbeland. "Er begint een urgente situatie op te treden. We moeten het niet zo ver laten komen als in maart en april."
Roel Sluiter in Weistra op wei
Sluiter heeft in Fryslân geen geluiden gehoord dat mensen niet willen meewerken aan bron- en contactonderzoek van de GGD. Dat was een van de dingen die Rutte benoemde in de persconferentie, dat voornamelijk bij jongeren de bereidwilligheid ontbreekt om daar aan mee te werken.

"Maatwerk leveren"

Ten slotte is voorzitter Sluiter blij met de bevoegdheden die de veiligheidsregio's krijgen, om tot een meer regionale aanpak te komen. "De situatie in Friesland is anders dan in Rotterdam. Je kunt wel draconische landelijke maatregelen afkondigen, maar nu kunnen we juist maatwerk leveren."