Gezellig druk, maar te weinig inkomsten: "Bij Sneek hoort de Sneekweek"

Gezellig druk, maar te weinig inkomsten om een goed stuk brood te verdienen. Dat is de conclusie in Sneek na een week zonder Sneekweek. Er was alleen een kermis in de binnenstad. Iedereen hoopt dat het volgend jaar weer 'gewoon' zal zijn.
Snitswike 2020
Loco-burgemeester Erik Faber ziet gezelligheid bij publiek en ondernemers in de stad. Iedereen heeft zich zo goed mogelijk aangepast en de sfeer is goed. Wat de mindere drukte voor de horeca en andere ondernemers betekent, durft hij niet te zeggen. "Dat moeten we aan het einde van dit jaar maar eens bekijken", zo zegt hij.

Minder sfeer en inkomsten

Horeca-ondernemer Peter Goedhart, eigenaar van twee horecagelegenheden in Sneek, is tevreden over het bezoek aan zijn terrassen. "Het zit vol en de mensen eten meer dan anders heb ik het idee. Dat is prima", zo zegt hij. Maar hij mist de drukte van de Sneekweek vanwege de sfeer, maar vooral ook vanwege het inkomstenverlies.
"Anders staan de mensen hier en hebben we een bar op straat. Daar haal je het spaarpotje voor de winter uit. Dat is er nu niet." Goedhart hoopt dat er niet nog zo'n jaar komt. Als dat wel het geval is, sluit hij niet uit dat hij eerder stopt dan tot dusver de bedoeling was.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Kermisexploitant Edwin Vader is voornamelijk blij dat de kermis is doorgegaan en dat hij en zijn collega's weer konden beginnen. Een onverdeeld succes was het niet. De eerste dagen was het rustig en keken veel mensen de kat uit de boom. De afgelopen dagen was het drukken en liep het mooi door, maar niet iedereen heeft geld kunnen verdienen, weet Vader. Hij maakt zich nog steeds grote zorgen over de toekomst. "Nog zo'n jaar overleefd niemand in onze sector."

"Bij Sneek hoort de Sneekweek"

Loco-burgemeester Erik Faber vat het gevoel van iedereen kort samen. "We hopen natuurlijk dat volgend jaar alles weer onder controle is. Want bij Sneek hoort de Sneekweek."