Apothekers ziekenhuis Nij Smellinghe maken zelf handalcohol

De apothekers van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten produceren volop handalcohol volgens eigen recept. Inmiddels zijn er al zo'n zesduizend flessen van een halve liter gemaakt. Het initiatief is uit nood geboren, omdat de handalcohol bij het uitbreken van het coronavirus erg schaars was. Bovendien is het van hoge kwaliteit en dat is zeker nodig in een ziekenhuis, bijvoorbeeld in de operatiekamers.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Niet iedereen mag zomaar handalcohol produceren dat wordt gebruikt in ziekenhuizen. Maar de apotheek van Nij Smellinghe heeft zowel de kennis als de middelen in huis om het recept te maken. Om de handalcohol te produceren is veel alcohol nodig. Dit ingrediënt is brandgevaarlijk. Daarom wordt de alcohol niet bewaard in het ziekenhuis zelf, maar in een veilige zogenoemde plofcontainer naast het ziekenhuis.
In twee dagen tijd maken de medewerkers van de apotheek van Nij Smellinghe zo'n 600 liter handalcohol. Inmiddels wordt de handalcohol van het Drachtster ziekenhuis ook geleverd aan huisartsen, verpleeghuizen en andere ziekenhuizen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Dick Bloemhof, hoofd apotheek Nij Smellinghe