Petitie overhandigd tegen kap taxusboom naast Martinikerk in Sneek

Aan wethouder Erik Faber van Súdwest-Fryslân is woensdag een petitie aangeboden tegen het kappen van de monumentale taxusboom die naast de Martinikerk in Sneek staat. In februari werd duidelijk dat er een grote aanbouw naast de kerk komt als nieuwe centrale ontmoetingsplaats. Daarvoor zou de taxus moeten wijken. Maar daar zijn de 576 ondertekenaars van de petitie het niet mee eens.
De Grote of Martinikerk in Sneek © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Tegen de Martinikerk moet een ellipsvormige aanbouw komen. De klokkentoren wordt kantoorruimte. Het plan van de Protestantse Gemeente Sneek kost ruim 2,1 miljoen euro. De Zuider- en Oosterkerk worden afgestoten en de Martinikerk moet de centrumkerk worden voor de diensten. Volgens de indiener 'rommelt' het bouwplan aan alle kanten.
De taxusboom (Taxus Baccata) staat op de lijst van de gemeente met monumentale bomen. Bovendien is de taxus nog gezond, zo stellen de indieners. Het gaat volgens hen om ene beeldbepalende, waardevolle boom. De taxus heeft van hen de naam 'Yfke' gekregen.
"Het was een goed en fijn gesprek en we houden alle hoop voor het behoud van deze prachtige unieke en bovendien monumentale boom in hartje Sneek," zo schrijft een van de indieners.
© Architectenbureau Kijlstra-Brouwer