City Train Leeuwarden verliest kort geding tegen Veiligheidsregio Fryslân

City Train in Leeuwarden heeft het kort geding tegen Veiligheidsregio Fryslân verloren. De organisatie achter de toeristentrein door de binnenstad spande een kort geding aan omdat het treintje maar met de helft van de capaciteit mag rijden. Anders zou er geen 1,5 meter afstand gehouden kunnen worden.
City Train ferliest koart pleit
Er zitten wel schermen tussen de wagons van de trein, maar volgens de Veiligheidsregio was dat niet genoeg. Jelle de Visser heeft zich, als eigenaar van het treintje, er niet bij neergelegd. En daarom spande hij het kort geding aan. Het kan volgens Visser financieel niet uit om met slechts de helft van het aantal mensen te rijden.
De eigenaar dacht dat hij genoeg maatregelen had getroffen door spatschermen te gebruiken, net als in de horeca. De rechter heeft echter gezegd dat de vergelijking met de horeca niet op gaat.

Geen noodzakelijk vervoer

Ook gaat het in het geval van de toeristen niet om noodzakelijk vervoer, wat bij het gewone openbaar vervoer wel het geval is. Bovendien gaat de rechter met de gemeente mee; die vindt dat er niet iedere keer een ontheffing voor de 1,5 meter-maatregel aangevraagd kan worden op de noodverordening. De maatregelen in de noodverordening zijn belangrijker dan de belangen van de eigenaar van de City Train, vinden zij.
De Citytrain Ljouwert © Omrop Fryslân, Aise van Beets

Eigenaar teleurgesteld

Jelle de Visser is verbaasd en teleurgesteld. "Ik denk dat het te maken heeft met de actuele situatie. Er zijn weer wat meer besmettingen. De rechter is natuurlijk ook maar een mens. De angst domineert misschien wat over het recht, dat denk ik."
De exploitant is niet blij. "Ik heb geprobeerd om het netjes aan de overheid te vragen, maar zodra je dat doet, krijg je gezeik en gezeur. We gaan wel door, want de mensen beleven er plezier aan. Maar dit jaar wel met minder mensen."
Eigenaar Jelle de Visser