Medewerker Bloemkamp met corona besmet: afdeling dicht voor bezoekers

In verzorgingstehuis Bloemkamp in Bolsward is een medewerker positief getest op corona. De medewerker werkt op een afdeling met dementerende ouderen. Bloemkamp schrijft op de website dat nu in kaart wordt gebracht met wie de medewerker in contact is geweest.
© Shutterstock
Renate Kamphuis van Patyna vertelt over de situatie: "Dinsdag werd bekend dat een van onze medewerkers op de afdeling Lavendel positief is getest op corona. Toen hebben we meteen besloten om de afdeling te sluiten. De medewerkster heeft enkele dagen ervoor nog gewerkt. Daarom hebben we allerlei maatregelen getroffen: de bewoners, naasten en medewerkers inlichten en de medewerkers dragen nu beschermingsmiddelen."

Dementie

Op de afdeling wonen mensen met dementie. Dat maakt de zaak wel lastig, zegt Kamphuis. "Ze merken dat de mensen om hen heen er heel anders uit zien: spatbrillen, mondkapjes, schorten. Ze hebben ineens geen herkenning meer aan de mensen waar ze aan gewend zijn geraakt. Dat is heel moeilijk voor ze. Het bezoek mag niet komen. Ook omdat we nog niet weten of er andere besmettingen zijn. Dat is ook erg ingrijpend, want stel je voor dat je niet bij de vader of moeder op bezoek mag. Wat we wel proberen is contact leggen met beeldbellen."
In totaal zijn er zes afdelingen. "Voor de medewerkers van Lavendel is er nu een aparte ingang aan de zijkant. De andere afdelingen zijn toegankelijk via de hoofdingang," zegt Kamphuis.
De medewerker die besmet is, zit op dit moment thuis. "We zullen over een paar dagen alle bewoners en medewerkers testen. Zo'n moment is altijd spannend. We kunnen ook echt niet voorzien of er meer besmettingen zijn. Ik heb wel alle vertrouwen in onze medewerkers. We hebben gedaan wat we konden doen."
Renate Kamphuis van Patyna, waar Bloemkamp onder valt