Sietske Galama over de explosie in Beiroet: "De rek was er al uit, maar dit is de genadeslag"

De wereld is opgeschrikt door een enorme explosie in het havengebied van Beiroet, in Libanon. De haven is weggevaagd en tot kilometers van de ramp zijn gebouwen vernietigd. Er zijn meer dan 100 doden en er wordt nu gezegd dat meer dan 200.000 mensen dakloos zijn geworden. Sietske Galama woont en werkt in Beiroet. Haar man heeft een duikschool en zelf werkt ze op een school als docent.
Fries yn Beiroet
Ze is nu in Nederland, haar man is in Libanon. "Ik heb contact gehad met hem, het gaat goed met hem. Ook met familie en vrienden heb ik appcontact gehad." Haar huis is op 4 kilometer afstand van de explosie. "Mijn man was op weg naar de bergen en was er 30 kilometer vandaan. Hij dacht dat het achter hem gebeurde, het was zo'n enorme klap."

Rondvliegend glas

Haar huis staat er nog, met de ramen intact. "Ik heb ze altijd open, maar bij huizen van kennissen en vrienden zijn de ramen met kozijn en sponning en al naar binnen gedrukt, ze zijn compleet uit de pui gedrukt, deuren ook. Een paar vrienden hebben lichte snijwonden door rondvliegend glas. Mijn zwager moest lang wachten in het ziekenhuis, maar de dokters waren elkaar aan het hechten, want zij waren ook gewond."

Genadeslag

Het land heeft het al zwaar, met de economische crisis en politieke spanningen. "De rek was er al uit. Zo'n 65 procent leeft al onder de armoedegrens. Maar door de financiële crisis en de corruptie zit al het spaargeld vast, het is virtueel. Ik heb spaargeld en kan ernaar kijken, maar kan het niet opvragen. Dus de rek was er al uit, maar dit is de genadeslag."
Hoe moet het nu verder? "Wat ik van vrienden hoor, is dat ze moedeloos zijn. Ze zeggen: ik weet niet hoe ik hieruit moet komen." Eind augustus staat gepland dat ze weer naar huis gaat voor haar werk. "Maar dat wordt vast uitgesteld. Mijn collega's zijn nu aan het helpen met schoonmaken, en eten en kleding brengen naar mensen."
Ook corona maakt het nog lastiger. "We zaten in een lockdown, maar heb geen idee hoe nu verder. Ik heb heel wat bombardementen en aanslagen meegemaakt maar dit is het allerergste dat ik ooit heb gezien. Mijn man zei ook: hier komen we niet meer bovenop."
Sietske Galama over Beiroet
© ANP