Blije gasten op minimacamping in Opende: "We zijn één grote familie"

Het was dit jaar lang stil op minimacamping Polemonium in Opende, maar nu is het er weer net zo gezellig als altijd. Op de camping kunnen mensen met een smalle beurs gratis een week verblijven. Zelfs de maaltijd wordt de meeste dagen voor ze gemaakt. In voorgaande jaren had eigenaar Appie Wijma plek voor zo'n 45 mensen, maar dat aantal is nu door het coronavirus een stuk lager.
Minimacamping Grinzer Pein
Op 1 juli is is de camping geopend. "We gaan niet meer naar 45 denk ik. Dat is wel heel hectisch. Nu is het veel rustiger, en de groepen zijn mooi bij elkaar. Er is veel meer saamhorigheid. Dat is wel weer het voordeel van deze coronatijd", vertelt eigenaar Appie Wijma.
Hij krijgt allerlei goederen van bedrijven. "Maar we krijgen ook veel van particulieren. In sommige streken wordt een koffie-actie opgezet. Ik heb van een grote kaasfabriek in Noord-Holland vijf kazen gekregen. Brood en vlees krijgen we van de bakker en slager. Vandaag brengen er weer mensen ranja. We hebben ook een nieuw winkeltje: Appie Gein, alleen de prijs is fijn. Kleding, speelgoed, schoenen, alles wordt gebracht en kunnen mensen gratis uitzoeken. Vandaag alleen al zijn meer dan 25 grote tassen gebracht."

Goede sfeer

Het was spannend of de camping in deze coronatijd open kon gaan. "Ja, dat was spannend. We hadden al in ons achterhoofd dat we dicht zouden blijven. We waren daarom al bezig voor vorig jaar. Niet alles is af daarom, maar dat vinden de gasten heel begrijpelijk. Alles is open, wat er niet is doen we volgend jaar. De sfeer is hartstikke goed. Alles wat er staat is gekregen, vanuit liefde van mensen. Dan zit de sfeer er al in."

Eén grote familie

Ook de gasten op de camping zijn te spreken over de sfeer. "Het is hier heel gezellig. Je komt een beetje uit dezelfde situatie en kunt met elkaar meeleven en verhalen bij elkaar kwijt. Dat maakt het gewoon heel leuk." Ze ondernemen als gasten ook van alles met elkaar. "We gaan zo met z'n allen graffiti bekijken. Iedereen van de camping gaat mee, als één grote familie gaan we weg, met z'n allen." Ze zijn blij dat de camping toch is geopend. "We zijn er dankbaar voor, anders hadden we helemaal geen plek om naartoe te gaan."
Verslaggever Jeroen Boersma op de camping in Opende
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma