Verdeling cultuurgeld: 'Friese producties moeten opboksen tegen Randstad'

Tientallen theater- en muziekgezelschappen krijgen de komende jaren geen subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Dat hakt erin, vooral nu door de coronacrisis de hele sector in grote problemen is gekomen. Extra zuur is dat het geld voornamelijk uitgedeeld lijkt te worden aan gezelschappen in de Randstad. Volgens cultuurkenner Sjoerd Bootsma klopt dat beeld: "Er gaat zo'n 6 procent van het geld naar het Noorden. Dat is hartstikke weinig."
The Soft Moon op Welcome to the Village © Ronnie Porte
Daar moet volgens hem echter wel een nuancering in worden aangebracht. Het Fonds Podiumkunsten heeft namelijk in twee categorieën geld te besteden. Aan de ene kant gaat er een deel naar festivals. "Daarin doen we het eigenlijk hartstikke goed." Zo krijgen Explore The North, Into The Great Wide Open, it Oranjewoud Festival en Welcome to The Village geld toegewezen.

Harder werken aan kwaliteit

Aan de andere kant gaat het geld naar producties. Meindert Talma en het Noordpool Orkest visten daarin beide achter het net. Opera Spanga kreeg wel weer geld toegewezen. Bootsma: "Daar doen we het heel slecht. Maar als je kijkt naar hoeveel Friese partijen hebben aangevraagd, waren dat er ook maar twee of drie. We moeten met z'n allen harder werken aan kwalitatieve producerende organisaties in Fryslân."
Kertiermakker Sjoerd Bootsma © Omrop Fryslân
Volgens de beoordelingscommissie van het Fonds Podiumkunsten laat het niveau van de producties te wensen over in Fryslân. Daar is Boomsma het niet helmeaal mee eens. "Ik vind dat er heel veel goede voorstellingen en muziek wordt gemaakt. Maar het is wel zo dat dat niet opbokst tegen wat er in de Randstad gebeurt."
Over Meindert Talma, over wie de commissie vooral negatief was, is Bootsma wel lovend. "Hij maakt hele eigen voorstellingen, die hier uit de grond ontspruiten. Echt doodzonde dat daar geen geld voor komt." Bootsma vraagt zich af of de commissie Talma zijn werk wel helemaal heeft begrepen.

Samenwerking

Volgens hem zitten er ook vooral mensen uit de Randstad in de beoordelingscommissie. "Als je wil dat de regio emancipeert en wil dat er meer kwaliteit uit de verschillende regio's komt, moet je er ook geld gaan uitgeven." Bootsma denkt dat het fonds daarvoor moet samenwerken met de provincie, het ministerie van Cultuur en de volledige culturele sector. "Je zou gewoon een plan moeten maken, zodat we over vier jaar niet buiten de boot vallen."
Sjoerd Bootsma over de verdeling van de subsidies