Ruim 200 Friese claims tegen schade door Lelystad Airport

Ruim 200 particulieren en bedrijven in Fryslân hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat begin dit jaar een stuitingsbrief gestuurd. Met die brief geven ze aan dat ze hun recht op het claimen van een vergoeding van eventuele schade door Lelystad Airport willen veiligstellen. Landelijk zijn er ruim 13.000 brieven gestuurd.
© Omrop Fryslân
Begin dit jaar waarschuwden juristen van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL), dat op 1 april dit jaar de officiële termijn van vijf jaar verliep waarin een verzoek tot vergoeding van schade door Lelystad Airport kon worden ingediend. Volgens SATL weet niemand of en zo ja hoeveel schade, bijvoorbeeld door waardevermindering van huizen, kan oplopen, mocht het vliegveld toch ooit opengaan.
SATL verwacht inmiddels dat Lelystad Airport gesloten blijft. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, adviseerden zijn juristen om voor 1 april persoonlijk en aangetekend een zogenaamde stuitingsbrief naar het ministerie te sturen. Door dat te doen, wordt de claimtermijn verlengd.

Minder dan twee procent

De 220 Friese brieven maken nog geen twee procent uit van het totale aantal brieven. Rob de Wind van werkgroep Laagvliegroutes NEE vindt dat Friezen daarmee een verkeerde keuze maken en zichzelf in hun voet schieten: "Ik denk dat het ermee te maken heeft dat men in Fryslân denkt dat het allemaal wel meevalt. Friezen zijn heel nuchter, maar zij willen eerst iets zien voordat ze het geloven."

Grootste zorgen in Gelderland

In totaal heeft het ministerie 13.025 brieven ontvangen. Daarvan zijn 130 ongeldig verklaard, omdat ze te laat binnenkwamen. Van de geldige 12.895 brieven zijn 261 afkomstig van bedrijven en 12.764 van particulieren.
De zorgen zijn het grootst in Gelderland (meer dan de helft van de brieven) en Overijssel (kwart). Een vijfde van de brieven kwam uit Flevoland. Die drie provincies namen ruim 96 procent van de brieven voor hun rekening. De rest komt uit Fryslân, Utrecht en Noord- en Zuid-Holland.
Rob de Wind fan Laagvliegroutes NEE