Meerdere instellingen vissen achter net bij verdeling cultuurgeld

Verschillende Friese culturele organisaties en instellingen vissen achter het net als het gaat om subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Het Noordpool Orkest in Drachten had om twee ton gevraagd, maar krijgt niks, omdat het Fonds Podiumkunsten vindt dat het orkest een onduidelijke artistieke koers vaart.
Meindert Talma sjongt de Domela Passy © Omrop Fryslân
Datzelfde geldt voor kunstenaar Meindert Talma. Hij had een ton gevraagd, maar krijgt ook niks omdat het fonds twijfels heeft over zijn artistieke kwaliteiten. "Dat is wel vervelend om te lezen. Het is wel wat een tegenslag", vertelt Talma. De pers en critici waren de afgelopen tijd positiever over zijn werk dan de beoordelers van het fonds nu.
Toch laat Talma zich de woorden van de commissie niet erg dwarszitten: "Ik heb wel genoeg positieve geluiden gehoord. Dit is dan even van een commissie die geld moet verdelen, dus ik neem het niet te persoonlijk. Ik heb er niet veel over te zeggen, behalve dat het jammer is."
Meindert Talma
© Omrop Fryslân

Festivals

Het festival Simmerdeis in Drachten had ook subsidie gevraagd, maar ook niets gekregen. Vier andere Friese festivals krijgen wel geld. Dat zijn Explore The North, Into The Great Wide Open, it Oranjewoud Festival en Welcome to The Village. Ook Opera Spanga krijgt de komende jaren subsidie van het Fonds Podiumkunsten.
Stedsskouboarch De Harmonie yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Sian Wierda

Theaters

Goed nieuws is er ook voor Poppodium Neushoorn in Leeuwarden en de theaters De Harmonie in Leeuwarden en De Lawei in Drachten. Zij mogen met elkaar bijna een miljoen euro verdelen. Dat geld is bedoeld om de problemen op te vangen die ze hebben vanwege de coronacrisis.