"Cambuur moet maar niet winnen van FC Emmen"

Sportclub Heerenveen heeft nog geen indruk gemaakt in de eerste oefenwedstrijd van dit seizoen. Ze verloren met 1-0 van NAC Breda. "Al zie je duidelijk dat ze nog spelers missen", stelt verslaggever Roelof de Vries. Cambuur heeft echter drie oefenpotjes op rij gewonnen. De laatste tegen PEC Zwolle. "Het gaat zo goed, ze moeten vrijdag maar niet winnen van FC Emmen."
"We zaten toch een beetje te kijken naar non-voetbal. Je kijkt er wekenlang naar uit, maar het was wel een anti-climax." Roelof de Vries is kritisch over het spel van Heerenveen, maar zet daar ook wel kanttekeningen bij.
"Ik denk dat we daar ook nog niet altijd kritisch op mogen zijn." Heerenveen speelde met veel jonge spelers, onder wie Arjen van der Heide (18) en Timo Zaal (16). "Van der Heide kan goed voetballen, dat kun je zien. Al vond ik dat hij deze wedstrijd te weinig liet zien. Timo Zaal viel mij wel positief op. Ik heb hem zelf niet live zien spelen, maar de rush naar voren die hij heeft doet mij denken aan Franz Beckenbauer. Hij pakt zomaar even 30/40 meter en bovendien heeft hij een goeie pass."
Met de komst van Joaquin Fernandez later deze week, lijkt Heerenveen de selectie wat de verdediging betreft rond te hebben. De Vries: "Maar ik vind het nog wel wat mager. Je hebt Dresevic en dan hoop ik maar dat deze Fernandez goed is, maar met Timo Zaal en misschien een Stefan Westra er alleen nog maar achter, vind ik dat wel mager."

Cambuur lijkt nu al in vorm

Over Cambuur zijn de sportverslaggever enthousiast. "Het verraste mij wel, vooral de uitslag", zegt Geert van Tuinen. Andor Faber: "PEC Zwolle heeft niet veel laten zien. Zwolle speelde zijn eerste oefenwedstrijd, maar er staan toch wel aardige namen op het veld. Cambuur gaf bijna niets weg. Het stond goed bij Cambuur."
Positief is ook dat de selectie zo breed is, dat ze de tweede helft met een andere ploeg speelden, maar niet minder werden. Van Tuinen: "Alle posities zijn dubbel bezet. De concurrentie neemt toe." Faber: "Dat moet je wel even managen. Dat is wel een uitdaging. Het is bijna helemaal dezelfde ploeg. Er zijn best wat spelers die mogelijk dan weer op de bank komen. En hoe gaan die daar dan mee om? Dat is wel even een uitdaging."
Maar het ziet er al met al goed uit bij Cambuur. "Je mag natuurlijk wat verwachten van Cambuur dit seizoen." Van Tuinen: "Het is wel opmerkelijk dat Cambuur 'zonder schroom' het veld op stapt." Faber: "Volgens mij zei een van de commissarissen het al: we moeten vrijdag maar niet van Emmen winnen, want anders denkt iedereen dat we zomaar even kampioen worden."
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren. Daar vind je ook de podcastafleveringen over 100 jaar SC Heerenveen, met verhalen uit het verleden.
© Omrop Fryslân
Sportverslaggever Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer praten
dy yn de Sportcast alle moandeis by oer al it sportnijs, faak mei in nijsgjirrige gast út de sportwrâld. De presintaasje is yn hannen fan Geert van Tuinen.