Met je kat naar de dokter? Omrijden loont

De tarieven voor verschillende behandelingen bij een dierenarts kunnen flink verschillen. Dit blijkt uit data die Omrop Fryslân heeft opgevraagd bij dierenartskiezen.nl. Zelfs in de auto stappen en een flink stuk rijden, kan goedkoper zijn dan naar de dierenarts om de hoek gaan.
Mei de kat nei de dokter? Omriden docht fertuten
Met je konijn op consult kost in Fryslân gemiddeld iets meer dan 32 euro, maar de laagste en de hoogste prijs liggen flink uit elkaar. Zo blijkt uit de cijfers dat je in Beetsterzwaag 15,50 moet neertellen, maar voor datzelfde consult in Heerenveen maar liefst 44 euro.
Ook voor een duurdere behandeling, zoals de castratie van een grote hond, lopen de prijzen uiteen. In Sneek ben je 285 euro kwijt, in Damwâld maar 190.

Gebrek aan transparantie

Precies deze grote verschillen en het gebrek aan transparantie daarover bracht Edwin Paardekooper op het idee om dierenartskiezen.nl op te richten. Hij verbaasde zich erover dat tarieven zo konden verschillen, maar ook over het feit dat vrienden en kennissen zich er niet van bewust waren. "De dierenartsenmarkt helemaal vrij, dat is altijd al zo geweest. Elke arts mag zijn eigen tarief kiezen." Paardekooper is daar ook helemaal niet op tegen, maar veel mensen weten het gewoon niet. "Mensen moeten kunnen kiezen", vindt hij.
Voor zijn werk bouwt Paardekooper vergelijkingssites, bijvoorbeeld voor de Consumentenbond. Van dierenartskiezen.nl kan hij niet leven, maar hij was positief verrast over de bezoekersaantallen.

Boze dierenartsen

Van ongeveer de helft van de dierenartsen in Fryslân is bekend wat hun tarieven zijn. Dierenartsen kunnen die tarieven zelf invoeren of de tarieven worden van hun websites betrokken. "De dierenartsen die hun tarieven niet bekend maken zijn juist vaak de duurdere dierenartsen", vertelt Paardekooper. Klanten kunnen tarieven zelf ook invullen op dierenartskiezen.nl.
Soms worden artsen zelfs boos of willen ze een rechtszaak aanspannen omdat ze het niet eens zijn met de tarieven die op de website staan. Paardekooper weigert tarieven te veranderen als een dierenarts niet met tegenbewijs komt. Hij vindt dat dierenartsen transparant moeten zijn.