Bakkers, slagers en groenteboeren plukken de vruchten van coronatijd

Brood bij de bakker, vlees van de slager en fruit bij de groenteboer: kleine ambachtelijke winkels doen goede zaken in coronatijd, blijkt uit cijfers van onderzoekbureau GfK. Vooral groenteboeren en slagers zagen de omzet de afgelopen maanden met 30 tot 40 procent stijgen. Dat komt vooral omdat mensen in coronatijd thuis moeten eten en daar meer van willen genieten. Bovendien speelt ook de zogenoemde 'supermarktangst' een rol. Mensen zijn bang om in drukke supermarkten de boodschappen te halen en winkelen daarom liever bij de bakker, slager of groenteman om de hoek.
Bakkers, slachters en grienteboeren plukke de fruchten fan coronatiid
Ook in Fryslân merken bakkers, slagers en groenteboeren dat steeds meer mensen hun winkel weten te vinden. Dat geldt ook voor De Streekboer, waar dertig Friese boeren bij zijn aangesloten om hun producten lokaal te verkopen. Eigenaar Sandra Ronde merkt dat de vraag naar deze producten in coronatijd flink is toegenomen. "De vraag explodeerde. Half juli dit jaar hadden we al een gelijke omzet als vorig jaar in z'n totaal. Dat hadden we niet bereikt zonder de coronacrisis."
© ANP Foto

Eten met een verhaal

Volgens Ronde heeft de coronacrisis consumenten aan het denken gezet over de vraag waar hun producten vandaan komen. "Mensen zijn zich gaan afvragen waar hun producten vandaan komen. Wij hebben een webshop waar producten van lokale ondernemers op staan, zodat je precies weet waar je producten vandaan komen. Bepaalde producten gaan echt hard", ziet ook Ronde. "Tegelijkertijd is dat wat heel veel boeren willen: zo veel mogelijk lokaal producten verkopen. Dit is precies waar we het voor doen. Ze nemen het heft in eigen vork door zelf te bepalen waar hun producten naartoe gaan."

Bijzonder jaar

Ronde merkt dat steeds meer boeren zich aansluiten bij De Streekboer. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe producenten. Zelfs tijdens de zomervakantie zien we nog dat de vraag naar lokale producten toeneemt. Het is een bijzonder jaar, hoe je het ook wendt of keert."
Sandra Ronde van De Streekboer