Dylan Drent wint alleen maar: "Het klikt vanaf minuut 1"

Kaatser Dylan Drent moest vanwege een schorsing de eerste partij van dit jaar nog uitzitten, maar daarna loopt het als een trein: bij alle drie hoofdklassepartijen waar Drent aan meedeed, kreeg zijn partuur de kransen. "We stralen een en al plezier uit, we willen graag en we vullen elkaar goed aan."
"Het klikt vanaf minuut 1", zegt Dylan Drent over zijn partuur:
Dylan Drent
De Harlinger vormt dit jaar een partuur met Hendrik Kootstra en Marten Bergsma. Die laatste neemt dit seizoen de plek in van Bauke Triemstra als opslager. "Het klikt eigenlijk vanaf minuut 1", zegt Drent. "We hebben vorig jaar al veel met elkaar gekaatst in partijen met doorelkaarloten. Toen dachten we: hier moeten we misschien werk van maken."
Drent en Kootstra kaatsen al een paar jaar in hetzelfde partuur en Drent kent Bergsma nog van een paar jaar geleden, toen ze ook al eens samen in een partuur zaten. Nu hebben ze elkaar dus opnieuw gevonden.
Hendrik Kootstra, Dylan Drent en Marten Bergsma © www.orange-pictures.nl
En dat betaalt zich tot nu toe dus uit. De drie wonnen twee weken geleden de Rengerspartij, vorige week in Hommerts en zondag pakten ze de hoofdprijs in Bitgum. Drie keer werd in de finale het partuur van Menno van Zwieten verslagen, waarvan twee keer 'met alles aan de hang'. "Dylan en ik hebben het vorig jaar ook wel laten zien", zegt Drents maat Hendrik Kootstra. "En nu met Marten erbij, dat is een geweldige versterking. Dus we hadden ook wel verwacht dat we om de prijzen mee zouden doen."
Het was zondag dan wel een spannende finale, goed was het niet. "We hebben eigenlijk niet veel echt gekaatst", zegt Kootstra. "Ik denk dat zij ons meer punten hebben bezorgd dan wij onszelf", doelt hij op het hoge aantal fouten aan de opslag bij Van Zwieten. "We kregen de 5-4 van hen."
Hendrik Kootstra over de winst yn Bitgum
Van Zwieten baalde logischerwijs als een stekker. "Alweer de laatste opslagen ernaast. Nu gaan we al drie keer op rij zonder de hoofdprijs naar huis." In de finale bracht Van Zwieten de opslag elf keer buiten het perk. "Je weet hoe Dylan daar staat, daar moet je mee omgaan. Zij geven de laatste weken eigenlijk niets weg, dus dan moet je zelf aan de bak. Maar als je ze dan weggeeft, dan beloon je jezelf niet."
Menno van Zwieten baalde:
Menno van Zwieten
Voorinse Renze Pieter Hiemstra vindt ook dat het beter moet. "We hebben wel een goede dag gekaatst, maar ik baal van het verval in niveau, vooral bij de opslag. Het niveau mag niet zo hard dalen", doelt hij op de missers van Van Zwieten. "En dan slaat Hans er ook nog een paar naast. Daar hoefden ze niets voor te doen."
Van Zwieten c.s. hielpen het partuur van Bergsma daar behoorlijk mee. "Je merkt aan alles dat er niet heel veel zit tussen onze parturen", zegt Hiemstra. "Dan is de vorm in de partij bepalend of je 'm wint of verliest. En als je dan op 5-5 6-4 voorsprong komt, met een kaats, dan moet je het afmaken. Dit gebeurde ook al op de Rengerspartij, dus dit is heel zuur."
Renze Pieter Hiemstra
Samenvatting van de finale in Bitgum:
Gearfetting finale