Amerikaanse ambassadeur in Fryslân: Nederlandse corona-aanpak is voorbeeld

In Amerika kunnen ze mogelijk nog wel wat leren van de corona-aanpak hier. Dat zei ambassadeur Pete Hoekstra van Amerika zondag, kort nadat hij op de fiets bij Wolvega aankwam. Hij fietst met vijf andere mensen van de ambassade deze dagen door alle twaalf provincies.
Amerikaanske ambassadeur fytst nei Fryslân
"We konden dit jaar niet de Fietselfstedentocht doen", zegt Hoekstra. "Dus we hebben besloten dat we heel Nederland willen zien: twaalf provincies in zeven dagen. Het gaat erom dat we iedere dag iets meer leren over Nederland." En op de fiets is het redelijk veilig, want dan is het eenvoudig om anderhalve meter afstand te houden, volgens Hoekstra.
Op de vraag of zijn land nog iets kan leren van de aanpak hier en in Europa, zegt hij: "Je moet goed weten dat we dit in Amerika op vijftig verschillende manieren hebben aangepakt. Alle staten hebben hun eigen plannen. Ik vind dat de Nederlandse regering het vrij goed heeft aangepakt. Ik moedig veel van onze staten aan om te kijken naar hoe Nederland het heeft gedaan. Daarbij heeft het behoorlijk goede resultaten behaald.."

"Koningskrab kaviaar"

Nadat de ambassadeur, die de Elfstedentocht vier keer gefietst heeft, in Wolvega aankwam, trof hij daar commissaris van de Koning Arno Brok in het restaurant van Jan Smink, die daar speciaal de deuren voor had geopend. Na de koffie en thee met oranjekoek is die bijeenkomst afgesloten met een glas champagne. Smink: "We hebben een mooie amuse gemaakt met koningskrab kaviaar, ingemaakte komkommer en saffraan."
"We zijn vrienden", zegt Hoekstra over commissaris Brok. En die begrijpt wel waarom: "Hij komt ook uit Fryslân. Hij is dan wel geboren in Groningen, maar zijn familie komt uit de omgeving van Sintnicolaasga. En we treffen elkaar met regelmaat. Dat heeft ook te maken met de bijzondere relatie tussen de VS en Fryslân. Want we zijn na Frankrijk het eerste formele bestuursorgaan in Europa dat de VS heeft erkend. In 2032 is dat 250 jaar geleden. Daarom is er ook net iets meer contact met de ambassadeur."