Partuur Bergsma wint derde finale op rij van Van Zwieten

Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra hebben de hoodklassepartij kaatsen in Bitgum gewonnen. In de finale waren ze 'met alles aan de hang' te sterk voor Menno van Zwieten, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Het is de derde overwinning op rij voor Bergsma c.s., die in al die finales wonnen van het partuur-Van Zwieten.
Samenvatting van de finale in Bitgum:
Gearfetting finale
In een finale met veel missers op de opslag, kon geen van beide parturen een gat slaan van meer dan één eerst. Vooral het partuur van Van Zwieten maakte veel opslagfouten, maar het trio-Bergsma profiteerde daar niet optimaal van. Ze kwamen steeds een eerst voor, maar tot 3-3 kwamen Van Zwieten c.s. ook direct terug. Daarna kwam het patuur van Van Zwieten zelfs op voorsprong.
Op 4-3 en 6-6 hadden Van Zwieten c.s. de kans om toch een spel voorsprong te pakken, maar met een bovenslag van Dylan Drent werd het weer gelijk. Die pakten daarna weer de voorsprong. De opslag bij Van Zwieten en ook bij Hans Wassenaar liep totaal niet. Toch was het nog niet gedaan, want daarna hadden ze weer een opleving: van 5-4 en 4-0 werd het 5-4 en 4-6.

Opslagmissers bepalen ook het beslissende eerst

In het beslissende eerst bezorgde Drent met twee bovenslagen zijn partuur een voorsprong, maar opnieuw kwam het partuur-Bergsma terug, en zelfs op een 6-4 voorsprong. Toen had Van Zwieten weer twee opslagmissers, waardoor de derde overwinning op rij voor Bergsma c.s. een feit was.
Voor Dylan Drent is het zelfs drie op drie: de eerste partijen van dit jaar was hij nog geschorst, daarna heeft de Harlinger alleen maar gewonnen.

Eenvoudig naar de finale

Bergsma c.s. plaatsen zich zonder veel problemen voor de finale. Ze begonnen de dag met winst op Jelle Attema, Lennart Adema en Patrick Scheepstra. Het werd 5-2 en 6-2. Daarna waren ze met dezelfde cijfers te sterk voor Johannes van der Veen, Kevin Jordi Hiemstra en Tsjerk Elsinga.
In de halve finale waren Auke Boomsma, Gabe-Jan van Popta en Laas Pieter van Straten de tegenstanders. Die hadden de halve finale bereikt door winst op Chris Wassenaar c.s. en waren vrijgeloot op de tweede lijst. Ze konden Bergsma c.s. niet verrassen, die wonnen met 5-1 en 6-0.
Dylan Drent, Hendrik Kootstra en Marten Bergsma © Henk Bootsma
Er was een opvallende verschijning op de lijst: de 47-jarige Chris Wassenaar, die in 2009 afscheid had genomen van het topkaatsen, nam de plaats in van Jelte Pieter Dijkstra. Met Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar ging Wassenaar er op de eerste lijst af: het partuur van Auke Boomsma won met 5-2 6-2. Van der Velde viel halverwege uit met een blessure.
Het partuur van Van Zwieten won in de eerste omloop met 5-3 en 6-4 van Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra. Daarna, in de strijd om de premie of niets, waren Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra de tegenstanders. Dat partuur heeft dit seizoen een overwinning achter de naam, en is niet zo oppermachtig als vorige jaren. In een aantrekkelijke strijd pakten Van Zwieten c.s. een voorsprong, maar het partuur van Van der Bos kwam terug tot 5-4. Maar in dat eerst was het snel afgelopen, mede door twee bovenslagen van Renze Pieter Hiemstra.