Dichters werken week lang in tweetallen aan 'doorgeefgedicht'

Dichterscollectief RIXT zit een week lang in de 'Skriuwersarke' van Rink van der Velde om te werken aan een doorgeefgedicht. Dichter van de maand Cornelis van der Wal heeft de eerste strofe geschreven en andere dichters geven daar in zeven tweetallen een vervolg aan. Aan het eind van de week is er een gedicht van acht strofen.
Cornelis van der Wal © Geart Tigchelaar
"De eerste regel van het gedicht hebben we uit het oeuvre van Rink van der Velde gehaald", vertelt Van der Wal. "Die regel is 'De mar nimt de bui net', uit de roman De nacht fan Belse Madam. Daar heb ik drie regels bijgeschreven."
En nu is het aan de tweetallen om het gedicht af te maken. Dat is niet een normale manier van werken, beseft Van der Wal. "Het lijkt mij ook lastig. Hoe dat werkt, dat is een kwestie van chemie. Het moet niet een politiek gedicht worden, ik ben benieuwd wat ervan komt."
Cornelis van der Wal
Janneke Spoelstra en Rein de Lange waren zaterdag de eerste twee die in de ark in De Veenhoop verder werkten aan het gedicht. "We zijn er even rustig voor gaan zitten", zegt Spoelstra. "Eerst vroegen we aan elkaar: hoe zie jij de eerste strofe, welke kant moet het op? En het is dus pas de tweede strofe, we hoefden nog niet met een conclusie te komen. We hebben het heel open gelaten voor de volgenden."
De bui
De mar nimt de bui net
en do joust gjin antwurd.
Boppe ús beiden driuwe
wolken dy't gûle wolle.
Under ús de feanbrân,
dyn eagen doarmje ôf.
Ik freegje it reid om ried.
It rommelet yn 'e fierte.
De bui © Geart Tigchelaar
"Het is een beetje een avontuur", zegt Spoelstra. "Voor ons was het ook een experiment, maar we vinden dat we het goed hebben gedaan. We hopen ook dat de anderen er nu mooi mee verder kunnen."
Nu moeten ze het dus loslaten. "Dat is wel lastig, ja", erkent Rein de Lange. "Ik vroeg me wel een beetje af: wat zou ik nu zelf doen, hoe zou ik er richting aan geven? Maar dat doen we niet. We moeten het open laten, want anders vul je het al in en dat moet niet. Dat is wel een valkuil."
Janneke Spoelstra en Rein de Lange
Rein de Lange en Janneke Spoelstra © Geart Tigchelaar
Volgende week, op 8 augustus, moet het hele gedicht klaar zijn. Dan wordt in het vroegere stamcafé van Van der Velde, Marktzicht in Drachten, het heele gedicht voorgelezen.
De tweetallen die in de ark aan het gedicht werken: