Cambuur wint van eredivisionist PEC Zwolle: "We zijn aardig op weg"

Sportclub Cambuur heeft de eerste echte test in voorbereiding op het nieuwe seizoen winnend afgesloten. De Leeuwarders versloegen in eigen huis eredivisionist PEC Zwolle met 2-0. Robert Mühren opende de score halverwege de eerste helft en de jarige Giovanni Korte maakte er 2-0 van.
Uitgebreide samenvatting van de wedstrijd:
Gearfetting CAMPEC
PEC Zwolle had in de eerste paar minuten wel wat dreiging, maar geen echte kansen. Er waren wel wat kleine kansjes heen en weer, maar nog geen goals. Dat veranderde na ruim twintig minuten. Een aanval van Cambuur leek op niets uit te lopen, maar de bal viel voor de voeten van Robert Mühren. Met een droog schot maakte de spits de 1-0.
Daarna was Jamie Jacobs ook dicht bij een doelpunt, uit een voorzet van Jarchinio Antonia, maar zijn poging ging naast.

Tien nieuwe spelers

Na rust bleef bij Cambuur alleen doelman Pieter Bos staan. Henk de Jong stuurde verder tien nieuwe spelers het veld in. Ook zij hielden de controle, Ragnar Oratmangoen had twee grote kansen op de 2-0. Eerst lag doelman Mike Hauptmeijer in de weg, daarna schoot Oratmangoen naast.
"We hebben een brede selectie", zegt trainer Henk de Jong:
Henk de Jong
Giovanni Korte scoorde daarna wel, op zijn verjaardag. De verdediging van Zwolle verwerkte een voorzet van Issa Kallon niet goed, waarna Korte kon profiteren.
Pas tien minuten voor tijd werd Zwolle een paar keer gevaarlijk. Twee keer hield Bos een inzet van Mike van Duinen tegen, en daarna ook een van Destan Bajselmani. Cambuur was nog vaker gevaarlijk: Kellian van der Kaap kwam in scoringspositie, maar maakte het Hauptmeijer niet lastig genoeg met z'n kopbal. Oratmangoen raakte nog de paal.
Er moet strijd komen voor de basisplaatsen.
Henk de Jong
2-0 winst dus, tot tevredenheid van trainer Henk de Jong, die zegt dat hij goede dingen van z'n ploeg zag. "We hebben een heel brede selectie en we zijn aardig op weg." Hij wil langzaam maar zeker spelers meer minuten geven. "Maar dat is wel vervelend, want dan moet je er ook jongens naast zetten. Maar er moet strijd komen voor de basisplaatsen, dat komt er nu ook."
De Jong noemt Ragnar Oratmangoen specifiek. "Als ik zie hoe hij nu speelt, daar geniet ik van. Vorig jaar, toen hij hier kwam, dacht hij dat hij hard trainde, maar dat deed hij eigenlijk niet. Nu heeft hij een hele slag gemaakt."

Vader en zoon

Cambuur - PEC Zwolle was ook een strijd tussen vader en zoon. Vader Gerald van den Belt is financieel directeur bij Cambuur, Thomas van den Belt is speler van PEC Zwolle. "Deze ga ik nog wel even horen, denk ik", zegt zoon Thomas. "Ik heb vanavond inderdaad meer praat dan hij", zegt Gerald.
Vader Gerald en zoon Thomas van den Belt:
Gerald en Thomas van den Belt
"Ik vind hem mooi om hem hier te zien spelen", zegt Gerald. "Maar ik vond het ook een belangrijke wedstrijd. Als we wel gepromoveerd waren, dan zouden we dit soort wedstrijden ook moeten winnen. Dus het was een belangrijke testcase en daar zijn we wel voor geslaagd."
De ochtend voor de wedstrijd hebben ze het er niet meer over gehad, maar daarvoor wel. Thomas: "Ik was iets later uit bed dan m'n vader. De afgelopen dagen wel wat gehoord. Het is leuke spanning, elkaar een beetje gek maken."

Vrijdag weer

Komende vrijdag speelt Cambuur opnieuw een oefenwedstrijd. Dan gaat de ploeg van Henk de Jong op bezoek bij FC Emmen.

Xavier Mous: nog veel contact

Oud-Cambuurkeeper Xavier Mous, nu onder contract bij PEC Zwolle, was ook in Leeuwarden. Hij speelde niet: "Dat hoort een beetje bij de voorbereiding. We zijn met drie keepers en we krijgen allemaal om en om 90 minuten."
Het gaat goed met Mous bij Zwolle. "PEC is ook een hartstikke mooie club. Ik ben vorig seizoen op een gegeven moment wel op de bank beland, maar ik heb er vertrouewn in dat ik weer de kans ga krijgen."
Mous speelde slechts een jaar bij Cambuur, maar was een publiekslieveling. Hij houdt warme gevoelens over aan zijn tijd in Leeuwarden. "Je merkt het direct als je hier terugkomt, en eigenlijk daarvoor ook al, met allemaal appjes die je krijgt. Pieter Bos spreek ik nog heel veel, we hadden ook naast het veld een goede band. David Sambissa, Robin Maulun, Issa Kallon... eigenlijk alle jongens die er toen ook zaten."
Xavier Mous
SC Cambuur - PEC Zwolle 2-0 (1-0) 22. Robert Mühren 1-0, 57. Giovanni Korte 2-0
Opstelling SC Cambuur earste helte: Pieter Bos; Doke Schmidt, Calvin Mac-Intosch, Erik Schouten, Alex Bangura; Jamie Jacobs, Stanley Akoy, Robin Maulun; Jarchinio Antonia, Robert Mühren, Mitchel Paulissen
Opstelling SC Cambuur twadde helte: Pieter Bos, Jasper ter Heide, Sven Nieuwpoort, Kellian van der Kaap, David Sambissa; Michael Breij, Mees Hoedemakers, Ragnar Oratmangoen; Giovanni Korte, Delano Ladan, Issa Kallon.