Jumbo-Visma is eerste schaatsploeg op zomerijs van Thialf

De eerste week met zomerijs in Thialf heeft nog niet gezorgd voor een explosie aan schaatsers in Heerenveen. De eerste volledige ploeg die deze week op het ijs stond, was Jumbo-Visma. Het waren voor de Friese schaatsers uit die ploeg, Sven Kramer en Antoinette de Jong, niet de eerste keer op het ijs dit seizoen. Een paar weken geleden waren ze al voor een trainingskamp in het zuid-Duitse Inzell.
Jumbo-Visma
"Het is wel fijn om hier weer te kunnen schaatsen. Thialf is weer open, dat is altijd goed", vertelt De Jong na afloop van haar eerste training. Speciaal om weer in Thialf te schaatsen, is het niet voor Kramer: "Als je 34 bent, dan is dat geen momentje meer. Het is prima, zoals altijd."
Verrast dat Jumbo-Visma de eerste ploeg in Thialf is, is Kramer niet. Volgens hem komt het doordat het zomerijs er later ligt dan vorig jaar. "Het is zes weken te laat en dat is ook de reden dat er deze week nog maar amper schaatsers zijn. Bijna iedereen is naar Inzell geweest, neemt deze week rust en begint volgende week weer."
Sven Kramer vooraan op het ijs van Thialf © Jumbo-Visma
Waar Kramer er goed op staat en een goede zomer heeft gedraaid, zit dat voor De Jong anders. Ze is in juni geopereerd aan haar heus. "Het zou direct na het seizoen in maart al, maar door corona kon dat niet. Ik was constant verkouden en alles zat dicht. Het belemmerde me al twee jaar, maar ik dacht: nu moet ik er iets aan doen, want volgend jaar is het een olympisch seizoen."
Het was voor De Jong even afwachten hoe ze zich voelde na die operatie, maar het lijkt eigenlijk hartstikke goed. "De tests waren prima, daar was ik heel blij mee."
Antoinette de Jong met Joy Beune en Robin Groot erachter © Jumbo-Visma
In augustus komt er meer duidelijkheid over de schaatskalender van komend seizoen. De internationale schaatsbond ISU heeft wel een schema gemaakt, maar dat was voor de uitbraak van het coronavirus. Daardoor is het onzeker wat er wel en niet kan. Waar de schaatsers en de ISU nogal eens tegenover elkaar staan, wordt er nu samengewerkt, constateert Kramer. "Ik denk dat we heel flexibel zijn en dat we er alles aan doen om te kunnen schaatsen, zonder dat mensen er gezondheidstechnisch last van hebben."

Meerdere scenario's

Kramer is ook betrokken bij de kalender, zo blijkt als we hem ernaar vragen. Hij kan er nog niet te veel over zeggen: "Er zijn meerdere scenario's. We hebben nagedacht over meer buiten schaatsen, dan heb je minder last van de anderhalve meter. We kunnen ook hier in Thialf meer schaatsen, of meer in Europa. Of alles kan heel goed gaan, dat we overal kunnen schaatsen. Dus er zijn verschillende opties."
Dat wordt in de komende weken duidelijk. ISU heeft laten weten dat ze er voor september mee naar buiten willen komen.