"Mijn broer en ik doen ons best, ook in de toekomst zeilen de Brouwers"

Het verleden en de toekomst komen bij elkaar in de laatste uitzending van het Skûtsjesjoernaal, want vader en zoon Brouwer zijn te gast. Harmen Brouwer zou dit jaar debuteren in de SKS als schipper. Hij zeilde met zijn broer Sytze als bemanningslid mee op Heerenveen, maar is nu zelf de schipper van Langweer. De Jonge Jan is het nieuwe skûtsje. Hij had heel veel zin om de strijd aan te gaan met zijn broer, maar dat moet nu volgend jaar.
Pieter Brouwer was eerder schipper van Heerenveen en werd drie keer kampioen in de SKS op de Gerben van Manen. Met de mannen praten we over het verleden en de toekomst van het zeilen en hoe dat is in een familie waar het skûtsjesilen bovenaan staat.
Aan de toekomst van de Brouwers op skûtsjes wordt trouwens hard gewerkt volgens Harmen: "Mijn broer en ik neuken als konijnen, dus de Brouwers blijven wel zeilen in de toekomst."
In de reportage reacties van schippers op het niet doorgaan van het zeilen en de mooiste beelden van de afgelopen jaren en de verre geschiedenis. De ode komt van Nynke de Jong.
© Omrop Fryslan
Het Skûtsjesjoernaal was twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen kwamen iedere dag uit het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schoven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij was er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.
Alle afleveringen van het Skûtsjesjoernaal zijn hier terug te zien.