Atletiekbaan Heerenveen verandert voor Offerfeest in moskee

Bidden op een atletiekbaan is geen onbekend fenomeen. Maar als het door 150 moslims gedaan wordt, is het wel heel bijzonder. In Heerenveen vierden moslims vrijdag het Offerfeest, een van de belangrijkste feesten van het jaar voor het islam-geloof. Door corona kan het feest niet in de moskee plaatsvinden, dus is uitgeweken naar de atletiekbaan van Heerenveen.
Offerfeest op atletykbaan yn Corona-tiid
"Weet je wat het is", begint Slimane Elhilmi van de moskee zijn verhaal, terwijl hij nog de laatste rode linten op het veld van de atletiekbaan legt. Een groot veld wordt in kleine vakjes ingedeeld, die op anderhalve meter liggen. "Wij moslims hoeven geen groot paleis of kasteel om ons gebed te doen. We willen gewoon in contact staan met onze god en met elkaar.
Er kwamen zo'n 150 gelovigen op het Offerfeest af. "Daarom zijn we zo blij met de gemeente, dat we dit kunnen doen. De moskee is een periode dicht geweest en dan heb je even geen contact met elkaar meer. Gelukkig is dat nu weer anders."
© Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort
Het Offerfeest is voor de islam een van de belangrijkste feesten van het jaar. "Tijdens deze dagen is het lastig als je alleen bent", zegt Elhilmi. Om de bidders toch bij elkaar te krijgen, zijn veel maatregelen genomen.
De handen worden ontsmet en er zijn verschillende vakken ingedeeld. "Maar we nemen ook allemaal een eigen matje mee", zegt Elhilmi. "Dat matje is nodig, zodat we het contact met Allah kunnen houden. Zo lijkt het toch nog een beetje op een kleine moskee."
© Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort
Terwijl de moslims met hun gebed bezig zijn, staat voorzitter van de atletiekvereniging Sietse van der Mei van een afstand naar het gebed te kijken. "Dit is toch een prachtig tafereel", zegt hij. "We hebben hier al van alles gehad. Schaatsers, hardlopers, fietsers en neem maar op. Dan zijn allemaal sporten, dat weet ik wel. Maar iets met het geloof is voor ons ook nieuw. Dat hebben we nog nooit eerder gehad."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij het Offerfeest