"Hier leef ik het hele jaar naar toe, de kalender gaat van juli tot juli"

Geen SKS-kampioenschap dit jaar en dat doet zeer bij de organisatie, die groot had ingezet op het 75-jarig jubileum. De grote pijn zit echter bij de schippers en bemanning. Voor sommigen zijn het e belangrijkste weken van het jaar. Een van de schippers omschrijft het als: "Het jaar gaat bij mij niet van januari tot december, maar van juli tot juli."
FIDEO: Histoarysk item SKS giet net troch yn 2020
Het geeft aan hoe het skûtsjesilen leeft bij de vloot. De beelden van skûtsjes op de meren moeten we dit jaar missen. De hoop is dat het volgend jaar weer kan doorgaan, maar niemand kan in de toekomst kijken. In de reportage mooie beelden en reacties van schippers over het niet doorgaan van de SKS 2020.
In het laatste Skûtsjesjoernaal van dit jaar zijn debuterend schipper Harmen Brouwer en zijn vader Pieter Brouwer te gast. Pieter Brouwer was schipper op Heerenveen en werd drie keer kampioen.
De ode komt van Nynke de Jong met de radio aan het oor. En, de finale van het Valkjezeilen!
© Omrop Fryslan
Het Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.
Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars in een ode hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.