Pieter Weening debuteert zaterdag voor Trek-Segafredo: "Het wordt een slagveld"

Pieter Weening heeft er lang op moeten wachten, maar zaterdag rijdt hij zijn eerste koers voor de nieuwe ploeg Trek-Segafredo. Een kleine twee maanden geleden tekende hij een contract bij de ploeg waar onder meer Vincenzo Nibali en Bauke Mollema fietsen. Het hoofddoel van Weening is de Giro d'Italia in oktober.
Pieter Weening debutearret sneon foar Trek-Segafredo
Het seizoen begint voor Weening met Strade Bianche. Dat is een eendaagse wedstrijd in Italië over 184 kilometer. Volgens de wielrenner is het te vergelijken met Parijs-Roubaix. "Het is een speciale en nerveuze wedstrijd, met allemaal onverharde stroken. Je moet er goed doorheen rollen," vertelt Weening, die liever een wat andere start van het seizoen had gezien. "Het had beter in maart kunnen zijn, als er nog wat regenbuitjes waren gevallen. Het wordt een slagveld. Ik heb er wel naar uit gekeken, maar had wel liever een paar wedstrijden met een aanloopje."
Twee maanden stond Weening officieel onder contract. Hij is kortgeleden een aantal weken op trainingskamp geweest in de Italiaanse bergen om zich daar met de ploeg voor te bereiden op het seizoen. Dat deden ze met de ploeg die de Giro zal rijden. Weening was de enige buitenlander tussen allemaal Italianen. "Dan weet je wel wat de taal is aan tafel. Ik versta er wel iets van, maar als er een hele snelle conversatie bezig is, mis ik wel veel. Ze praten ook wel een beetje Engels, dus het komt wel weer goed, maar ik zal wel wat aan mijn talen moeten doen," lacht de 39-jarige wielrenner.
© Trek-Segafredo
Pieter Weening

De koersen die Weening in augustus rijdt:

Coronavirus

De wielrenwereld is gebonden aan een streng coronaprotocol. "Zes en drie dagen voor de wedstrijd wordt je getest en ik denk op het evenement zelf ook nog. Ik ben deze week al tweemaal getest. Mocht er iets aan de hand zijn, dan zijn ze er heel snel achter." Zorgen over het coronavirus heeft Weening niet, hoewel er nu bij een andere koers diverse wielrenners naar huis zijn gestuurd omdat men contact had gehad met mensen die het virus wel hebben.
Zorgen heeft Weening wel als er onverwachts toch een besmetting zou zijn. "Ik zit er wel over in dat we straks in een hotel zitten en iemand positief wordt getest. Als ze dan het hotel twee weken afsluiten en in quarantaine zetten, daar zit ik niet op te wachten."