KNRM meer in actie vanwege boten in problemen bij Pollendam voor Harlingen

De KNRM van Harlingen moet de laatste weken vaker in actie komen voor meldingen bij de Pollendam in de Waddenzee. Boten varen bij de dam op omdat deze, bij hoog water, onder water staat en de mensen de dam dan niet zien.
KNRM mear yn aksje troch boaten yn problemen by Pollendam foar Harns
De Pollendam ligt naast de vaargeul van Harlingen naar Terschelling en Vlieland. Net voor de ingang van de haven. Nu er weer meer boten op het water zijn, krijgt de KNRM ook steeds meer meldingen van mensen die bij de dam opvaren. "Het lijkt er op dat we de laatste tijd wel wat extra gevalletjes hebben van de Pollendam. Wij doen als KNRM reddingen over de hele Waddenzee, maar het lijkt erop dat we toch een concentratie hebben gehad in de laatste weken", vertelt Derk van Dieren van de KNRM in Harlingen.

Lokale kennis

De KNRM ziet dus dat het vaker voorkomt en heeft ook wel een idee waardoor dat komt. "Ik denk dat het toch ligt aan reisvoorbereiding en het gebrek aan lokale kennis", zegt Van Dieren. Op de dam staan wel palen met het getal 30 erop. Dat betekent dat boten 30 meter van de dam af moeten varen. Maar dat gebeurt niet altijd. "Er is zelfs nog een betere oplossing. Een meter of 100 vanaf de Pollendam ligt een recreatiegeul tussen de groene en de gele tonnen, het zogeheten hanenrak. Dat is de beste route om de haven van Harlingen richting Vlieland en Terschelling te verlaten, want dan heb je geen last van de commerciële scheepvaart en je zit ver genoeg van de Pollendam af om veilig te kunnen varen."
Derk van Dieren © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Pollendam

De Pollendam zorgt dus voor gevaarlijke situaties op de Wadden. Toch kan de dam niet weg, hij vervult namelijk een belangrijke functie. "Het nut van de Pollendam is dat hij het vaarwater naar Harlingen op diepte houdt. De Pollendam verlegt de stroom zodanig dat de aanvoerroute naar Harlingen altijd op diepte blijft", legt Van Dieren uit.
Mensen moeten dus blijven opletten. "Het belangrijkste is een goede reisvoorbereiding. Kijk waar je heen gaat, kijk hoe het tij loopt, kijk hoe de stroming is, bepaal je routes. Het klinkt heel logisch, dat zou iedereen doen, maar blijkbaar is dat vaak niet genoeg en daardoor komen mensen in de problemen. Maar mocht iemand nu wel in de problemen komen, dan is er altijd nog de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. "Met vrijwilligers die altijd bereid zijn om hulp te bieden, dat doen we vrijwillig en vrijblijvend al bijna 200 jaar en dat zullen we nog steeds blijven doen".
Verslaggever Maaike van der Hoek is met de KNRM de Wadden op