Sportstad geschrokken van misstanden turnsport: "We zien ze hier elke dag"

Het sloeg in als een bom bij Sportstad Heerenveen, toen deze week misstanden in de turnsport aan het licht kwamen. "We zien de turners en trainers hier dagelijks, dus er is wel een bepaalde mate van onrust", zegt algemeen directeur Rinse Bleeker.
Sportstad skrokken fan misstannen turnsport: "Wy sjogge se hjir elke dei"
"We zijn zelf niet verantwoordelijk voor de trainingen, maar het gebeurt wel onder ons dak. We hopen dat de rust snel terugkeert", zegt Bleeker.

Gevolgen nog niet zeker

Wat precies de gevolgen zullen zijn voor het turnen in Heerenveen is nog niet duidelijk. "Het is nog veel te vers", zegt Evert Jorritsma van Topsport Noord. "Het programma draait gewoon door, maar er is een aantal coaches rond het nationale programma dat even een stap aan de kant moet doen door het onderzoek."
De tweede turnhal die bij Sportstad gebouwd moet worden, komt er ieder geval wel gewoon, zegt Rinse Bleeker. "We hebben afspraken met Topsport Noord en de KNGU, die zijn helder en gaan gewoon door. Over drie weken beginnen we met de bouw van de hal."
Turnjen topsportprogramma
Coach Tjalling van den Berg zegt dat het mentaal een flinke klap is voor de turnsters. "Hun coaches, programma's, doelen, alles staat op losse schroeven. Eigenlijk de hele veiligheid om hen heen valt weg. Verder zijn er ook nog de emoties dat een aantal turnsters thuis nog een vader hebben die nu aan de schandpaal is genageld en dat er geen oplossingen zijn. Op dit moment had er iemand moeten staan met een luisterend oor. En iemand die een beetje perspectief kan geven. Want de sport is wel hun liefde."
Volgens Van den Berg is er meer toezicht nodig. "Er zou wel iemand moeten komen die de sfeer zo nu en dan checkt. Wordt er nog gelachen? Is er nog een positieve energie? De thermometer moet er in blijven om te zien of de cultuur goed blijft."
Verslaggever Andor Faber in gesprek met Rinse Bleeker en Evert Jorritsma
© Google Street View