Friese jachthavens liggen vol; grote drukte op het water

Het is deze zomer heel druk op het water in Fryslân. Bij de Dokkumer Ie liggen de boten van Leeuwarden tot Dokkum achterelkaar. Jachthavens verkopen deze dagen alleen nog maar nee aan mensen die nog een plekje zoeken.
Fryske jachthavens lizze fol; soad drokte op it wetter
De familie Peeters is voor het eerst op vakantie in Nederland. "Dat bevalt heel goed. Het is wel druk, maar we hebben geen haast dus het is niet erg als we een keer moeten wachten." Om plek te krijgen heeft de vader nog wel een tip: "mijn vrouw belt met de havenmeester, dat is een goede tactiek." Na Dokkum varen ze door naar Makkum.

150 boten in Dokkum

Volgens havenmeester Gerke Jagersma is het niet drukker dan normaal in de bouwvak, wel zijn er meer vaarten. "Ook is het eerder begonnen dan normaal. In juni lag het hier al vol. Er zijn zo'n 150 ligplaatsen in Dokkum, we helpen wel om de boten zoveel mogelijk te laten aanschuiven. Als je nog water ziet, is de haven niet vol. We zoeken altijd nog wel een plekje voor de mensen."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Willem Vermeltfoort is in Dokkum

Vol in Leeuwarden

Volgens de gemeente Leeuwarden liggen de havens in de gemeente vol. Opvallend is dat het dit jaar anders druk is. Recreanten zoeken eerder op de dag een plekje en ze liggen minder dicht op elkaar. Normaal liggen ze soms wel drie, vier boten dik aan de wal en dat doen de mensen dit jaar niet, waarschijnlijk vanwege corona.

Súdwest-Fryslân

Ook de gemeente Súdwest-Fryslân meldt dat de havens vol liggen. Maar, zegt de woordvoerder van de gemeente erbij, dat is normaal ook in de bouwvak.
Verder is het opvallend dat er meer mensen zijn die voor een dag een boot huren.