"Ik vind het oude skûtsje veel mooier dan het skûtsje waar ze nu op zeilen"

Het Salverdaskûtsje was de eerste kampioen in de geschiedenis van de SKS. Klaas van der Meulen werd er in 1945 kampioen mee en herhaalde dat in 1947, '51 en '54. Uiteindelijk kwam er een ander skûtsje voor Stavoren en verwaarloosde het Salverdaskûtsje.
Nu wordt het weer helemaal opgeknapt:
FIDEO: Histoarysk item Salverdaskûtsje
De naam Salverdaskûtsje komt van de familie Salverda, die eigenaar was. Het was een echte skûtsjefamilie die op verjaardagen koffiekopjes gebruikten om zeilsituaties na te bootsen.
De stichting wil nu het skûtsje verkopen. Met pijn in het hart, maar ze willen graag dat het weer zeilt en er weer mensen plezier aan kunnen beleven.
Het Salverdaskûtsje wordt opgeknapt © Omrop Fryslân
Te gast in het Skûtsjesjoernaal zijn woensdag Douwe Visser, schipper van Grou en Hans Wassenaar, die normaal gesproken op deze woensdag zijn koningstitel op de PC zou verdedigen. Maar ook dat gaat niet door vanwege corona.
De ode aan het skûtsjesilen komt van Gjalt de Jong.
© Omrop Fryslan
Het Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.
Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars een ode aan hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.