Zonderland over misstanden in turnwereld: "Het regime was toen veel strenger"

Epke Zonderland heeft in het Sportjournaal van de NOS een reactie gegeven op de verhalen die naar buiten komen over misstanden in de turnwereld. Diverse turnsters hebben in de afgelopen dagen hun verhaal gedaan over lichamelijke en psychische mishandeling door coaches.
Epke Zonderland in gesprek met collega's van de NOS:
Zonderland oer turnjen
De Friese turner heeft wel gezien dat jonge turnsters te hard werden aangepakt. "Er werd zeker duidelijk aangegeven wat wel en niet goed was, soms werd er geschreeuwd. Er was veel focus op gewicht van de dames. Ik heb ook weleens gedacht: 'Nou, ik hoef later mijn dochter niet op turnen te hebben. te heftig'. Maar daar denk ik nu anders over."

"Strenger bij de meisjes"

Er waren wel verschillen tussen jongens en meisjes. "Het was strenger bij de meisjes. Bij de jongens, in dezelfde hal, was het wat onbevangener. Natuurlijk was het hard werken en werden we gestimuleerd om een tandje bij te zetten. Misstanden heb ik niet gezien, niet bij onze club en voor zover ik dat heb meegekregen ook niet bij andere clubs."

"Een andere tijd"

Zonderland vindt de verhalen die op dit moment naar buiten komen heftig. "Duidelijke signalen dat het toen niet goed was. Of ik de verhalen herken? Specifieke details niet, maar ik ben ook bijna dertig jaar geleden opgeleid. Dat was een andere tijd dan nu, het regime was toen een stuk strenger."
De Friese turner hoopt niet dat de sport zelf in een kwaad daglicht komt te staan. "Het beeld wordt nu geschetst dat het allemaal verkeerd en slecht is. Waar het om gaat, is dat de turnsters het zo hebben ervaren, maar de mooie verhalen sneeuwen nu onder. Het beeld dat dit normaal is in de turnwereld komt niet overeen met mijn ervaring."
Volgens Zonderland moet de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) nu verantwoordelijkheid nemen. "Er wordt nu heel erg met de vinger gewezen naar personen die iets verkeerd hebben gedaan. Het was een cultuur, bij meerdere clubs." Maar ook ouders moeten weten wat er in de sporthal gebeurt, vindt Zonderland.
Epke Zonderland © ANP