"Het is een spel van geven en nemen, je komt ieder jaar dezelfden tegen"

Klaas Westerdijk is de jongste schipper in de SKS. Hij zeilt op d'Halve Maen. Allard Sijperda is oud-schipper in de IFKS en SKS. Hij was van 2000 tot 2002 schipper op Heerenveen en daarna nog vier jaar op Joure. Klaas Westerdijk debuteerde in 2017 op d'Halve Maen.
De beide mannen hebben mooie verhalen over de strijd in de SKS. Klaas Westerdijk doet een boekje open over hoe sommige schippers het niet vergeten als iemand hen een streek levert. Allard Sijperda weet goed uit te leggen wat het verschil is tussen zeilen inde IFKS en de SKS. Toen hij debuteerde in de SKS moest hij erg wennen aan de toch wel heel andere mentaliteit en cultuur.
De historische reportage gaat over de overstap van zeilen van katoen naar zeilen van dacron. De ode komt van Marije Roorda.
Klaas Westerdijk © Omrop Fryslan
It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.
Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars een ode aan hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.