Coronavirus betekent het einde voor Tuincafé in De Kruidhof

Het Tuincafé van botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost is nog maar net weer open, maar het is nu al duidelijk dat het ook snel weer sluit. Tot en met 30 augustus zijn gasten nog welkom, daarna is het over en uit. Dat heeft alles te maken met het coronavirus.
De Kruidhof © Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Dirk Koopmans van het Tuincafé legt uit waarom het initiatief het hoofd niet boven water kan houden. "Eigenlijk is het een bedrijf waarbij de omzet voor het grootste gedeelte in de zomer wordt gedraaid. Een gedeelte door de passanten bij De Kruidhof, maar ook groepen en partijen. Familiefeesten, trouwerijen en dergelijke. Maar vanwege de 1,5 meter afstand is bijna niets meer mogelijk. De maximale aantallen zorgen dat je de benodigde omzet om te draaien niet kunt halen."

"Alles wat is opgebouwd, ineens kapot"

Koopmans heeft er moeite mee dat het einde voor het café nadert. "Vier jaar geleden ben ik met het tuincafé begonnen. We hebben genoeg reserves om een rustige winter door te komen of een slechte maand te overbruggen. Maar zoals het met het coronavirus gaat, dat had ik niet voorzien. Het is vooral lastig om te zien dat wat je in de afgelopen vier jaar hebt opgebouwd, ineens kapot gaat. Ik denk dat zolang de 1,5 meter samenleving doorgaat, een ander er ook geen brood aan kan verdienen."
Gelukkig blijven de vaste gasten nog tot de 30ste. "De trouwe gasten blijven komen, dus tot 30 augustus blijven wij er ook voor gaan. De aardigheid is er wel af, maar de dankbaarheid van de vaste bezoekers maakt veel leed goed."
Dirk Koopmans van het Tuincafé