Officier: 'Extreem veel geweld gebruikt bij mishandeling Dokkumse'

Bij de mishandeling van een 29-jarige vrouw uit Dokkum eerder dit jaar is extreem veel geweld gebruikt. Dat zei officier van justitie Roelof de Graaf dinsdag op de pro-formazitting. In de zaak werd een 34-jarige man uit Ferwert aangehouden.
Officier: 'Extreem veel geweld gebruikt bij mishandeling Dokkumse'
Beelden van de dag na het voorval:
Brânstichting Dokkum
De vrouw had volgens de officier 'zwaar letsel aan het hoofd'. In het ziekenhuis werden drie schedelfracturen geconstateerd. "De hersenen lagen open", zegt De Graaf. De dader heeft waarschijnlijk gebruik gemaakt van een scherp voorwerp. Toen de politie aankwam bij het huis, liep het bloed onder de garagedeur door, zegt de officier. De bewoonster lag in de garage, volgens De Graaf 'in shock'.

Dochter lag nog in huis

Aan de hand van de bloedsporen in de woning concludeerde De Graaf voorzichtig dat de vrouw aan de haren van de kamer door de keuken naar de garage is gesleept. De dader had het gebouw in brand gezet, terwijl de driejarige dochter van het slachtoffer nog in het huis lag. Een bank was in brand gestoken en heeft nog uren lang gerookt.
De brandweer in actie in Dokkum © De Vries Media
Ook het dochtertje moest naar het ziekenhuis, ze had rook ingeademd. Volgens de officier zijn er op meerdere plaatsen in het huis sporen gevonden van brandversnellende middelen. De verdachte had een relatie met het slachtoffer. Hij zit nu vast voor poging tot moord.

Slachtoffer weet niets meer

De man zegt dat hij niets met de mishandeling te maken heeft. Behalve een paar stukjes glas in zijn auto, waarschijnlijk afkomstig uit de achterdeur van de woning van het slachtoffer, is er nauwelijks bewijs. Het slachtoffer kan zich niets herinneren.
De advocate van de verdachte verzocht de rechtbank dan ook om de voorlopige hechtenis op te heffen. Daar ging de rechtbank niet in mee. De rechtbank bepaalde wel dat de man psychologisch geobserveerd moet worden in het Pieter Baan Centrum.