"Dacron is knetterdoek, het is zó stevig en hard"

Meer dan 100 jaar zeilden de skûtsjes met katoenen zeilen. Hoe groter de zeilen werden, hoe lastiger het werd om met de zware zeilen om te gaan. Op een gegeven moment was katoen nauwelijks nog verkrijgbaar. Zeilmakers konden geen goede kwaliteit meer garanderen. Toen werd de overstap gemaakt naar dacron.
Met dacron blijft de bolling van de zeilen beter, ook als ze nat worden, vertelt Age Veldboom:
FIDEO: Histoarysk item fan katoen nei keunststof
Voor zeilmakerij Molenaar was het niet een grote overstap naar dacron, maar de productie kost wel meer tijd, vertelt Jaap Jongsma. "We werken al heel lang met dacron, ook voor andere schepen. We zagen dat wel als een voordeel. Katoen kon je gewoon over het machineblad leggen, met dacron is dat net weer anders."

Skûtsjesjoernaal

In het Skûtsjesjoernaal van dinsdag 28 julie zijn Allard Syperda en Klaas Westerdijk te gast. Sijperda was schipper in de IFKS en yn de SKS. Klaas Westerdijk is de jongste schipper ooit in de SKS. Hij bestuurt d'Halve Maen.
De ode aan het skûtsjesilen komt van Marije Roorda.
© Omrop Fryslan
It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.
Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars een ode aan hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.