Coronavirus zwengelt verkoop vakantiewoningen flink aan

Het aantal verkochte vakantiewoningen loopt de afgelopen maanden snel op. Landelijk worden er nu vakantiehuizen verkocht die al jaren te koop stonden en ook de prijzen gaan omhoog. Ook in Fryslân is dat goed te merken. Henk Aukema van Waterrijk Wonen spreekt van een 'gekkenboel' en dat sommige huizen zowaar 'bij opbod' worden verkocht, tot ver boven de vraagprijs.
Gaby Broekhuijsen © Omrop Fryslân, René Koster
Theo Groen van Wonen aan Water ziet ook dat de verkoop toeneemt: "Wij zitten met een portefeuille van Earnewâld tot Stavoren en er is echt sprake van toenemende belangstelling. Ook in het hoge segment. In een nieuwbouwproject bij Heeg gaat het bijvoorbeeld om huizen van een half miljoen. Daar hebben we sinds de coronacrisis toch al weer vijf van verkocht."

Verschillende argumenten

Verschillende argumenten zorgen voor deze belangstelling. Schone lucht, amper reistijd naar de vakantiewoning, onzekerheid over bestemmingen in het buitenland en relatief goede rendementen bij verhuur. Groen: "Maar we horen nu ook dat mensen naar hun vakantiehuis gaan om te werken. Door de crisis is thuiswerken veel gewoner geworden, maar dat kan ook in een mooi groot vakantiehuis."
Elfstedenhart Wytmarsum yn de brosjuere © Omrop Fryslân, René Koster
Het project Elfstedenhart in Witmarsum merkt deze trends ook. Het plan kon jarenlang niet van de grond komen, maar nu loopt de verkoop prima, laat Gaby Broekhuijsen van Parc Estate weten: "In de afgelopen twee maanden hebben we er al 15 verkocht in de prijsklasse tussen de twee en drie ton. Dat is boven verwachting en we kijken al weer om ons heen voor nieuwe, kleinschalige projecten."
Gaby Broekhuijsen over de nieuwe fase van het project Elfstedenhart in Witmarsum