NVWA moet opnieuw kijken naar plannen islamitische slachterijen, maar nog geen oplossing

Er dreigt een groot probleem voor de islamitische slachterijen in Nederland. De NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, vindt de slachthuizen niet 'coronaproof'. Dat betekent dat er nu voor het belangrijkste islamitische feest van het jaar, het Offerfeest, niet kan worden geslacht.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het Offerfeest begint officieel donderdagavond. Afgelopen maandag diende een kort geding van een slachthuis uit Harderwijk tegen de NVWA om toch te kunnen slachten. Umit Akçe van de islamitische slachterij in Oudeschoot sloot zich daar bij aan.
"Wij hebben onze capaciteit ook verminderd naar wat de NWVA wilde. Dat geldt ook voor het personeel. Maar ze hebben de voorstellen afgewezen; ze hebben niet naar oplossingen gezocht", volgens Umit Akçe.

Opnieuw bekijken

Uit het kort geding kwam maandag dat de NVWA de plannen van de slachterijen opnieuw moet bekijken. Die uitkomst lijkt positief, maar of er deze week weer kan worden geslacht is niet duidelijk. "En ik heb al mijn klanten nu al afgezegd", zegt Akçe. "Dus alle voorbereidingen van de afgelopen maanden zijn weg."
Verslaggever Hayo Bootsma was bij de slachterij in Oudeschoot
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma