Shorttrackers weer op het ijs na overlijden Lara van Ruijven: "We zijn vooral heel moe"

De nationale shorttrackploeg pakt de trainingsroutine in Thialf deze dagen langzaamaan weer op, ook al zijn de gedachten van iedereen nog bij de overleden Lara van Ruijven (27). Vorige week was de uitvaart van de wereldkampioene op de 500 meter.
Ynternetrepo Shorttrackers oer Lara van Ruijven: "We zijn vooral heel moe"
Daarmee kwam voor bondscoach Jeroen Otter een eind aan een bizarre tijd voor hemzelf en zijn ploeg. "Het mooist is om te zien hoe dit team samenwerkt. Ze staan er voor elkaar en zijn er voor mij."
Hij vindt het nog heel onwerkelijk wat er is gebeurd en de dood van Lara vindt hij een lastig onderwerp om over te praten. "Topsport is een hele harde wereld, alles draait om de topsporter, om het team en de sport en alles daarbuiten is niet zo relevant. Lara bleef altijd die lieve, vriendelijke meid die ze was toen ze binnenkwam. Ze was echt een pareltje."
Het afscheid en de uitvaart vond hij indrukwekkend en mooi. Nu moet hij weer met de trainingen verder. "Dat geeft ook houvast en rust, maar met mijn gedachten ben ik er nog niet helemaal bij."
Bekijk het volledige interview met bondscoach Jeroen Otter:
Jeroen Otter
Het trainen en schaatsen gaat goed, zegt Suzanne Schulting. "Er zijn wel veel momenten dat je ermee bezig bent. Ik voel me goed, maar ik ben heel moe. We hebben een week rust gehad en ik heb alleen maar geslapen. Het doet allemaal meer met je dan je zelf denkt en meent door te hebben." Ze haalt wel weer plezier uit het rijden, en ontspanning.
Ze had ook naast de ijsbaan veel contact met Lara, het was ook een vriendin. "De eerste dagen na de uitvaart wilde ik de hele dag niks doen, maar nu ben ik wel gemotiveerd om weer goed te trainen."
Bekijk het volledige interview met Suzanne Schulting:
Suzanne Schulting
Naar omstandigheden gaat het wel goed, aldus Rianne de Vries. "Het waren pittige tijden, heel emotioneel. Ik ben echt op, fysiek en mentaal." De focus ligt nu weer iets meer op het schaatsen, na het afscheid en de uitvaart. "Schaatsen was even niet meer zo belangrijk, maar dat komt wel terug."
Ze deelde zeven jaar lang een kamer met Lara. "We waren meer dan collega's." In het team praten ze er veel over.
Bekijk het volledige interview met Rianne de Vries:
Rianne de Vries
Sjinkie Knegt denkt dat het mooi afgesloten is. "Vergeten doe je het natuurlijk nooit. Maar ik denk wel dat we het heel mooi hebben gedaan met zijn allen. Je merkt dat we echt een team zijn. Dat was het mooie van een verschrikkelijke tijd." Met zijn benen gaat het goed, na zijn brandongeluk van vorig jaar. "Ik heb nu al een tijdje geen compressiekleren meer aan en kan ook lang zonder die kleren bewegen. Dus dat is ontzettend mooi."
Bekijk het volledige interview met Sjinkie Knegt:
Sjinkie Knegt
Daan Breeuwsma denkt ook dat ze verder moeten, zonder Lara te vergeten. "We hebben gelukkig veel aan elkaar. Rianne en ik praten er natuurlijk over, maar we proberen dan bijvoorbeeld ook wel Yara (Van Kerkhof, red.) er bij te betrekken en er met haar over te praten. Maar je bent er toch veel mee bezig. Al gaat het steeds beter."
Bekijk het volledige interview met Daan Breeuwsma:
Daan Breeuwsma
Ithzak de Laat kwam erachter dat hij acht jaar geleden samen met Lara zijn debuut maakte bij een wereldbekerwedstrijd. "Dan kom je er toch ineens achter dat je veel meer met elkaar gedeeld hebt, dan je vooraf misschien doorhad. Je bent toch best wel close en blijkbaar meer dan je denkt."
Bekijk het volledige interview met Itzhak de Laat:
Ithzak de Laat