Dirk Jan Reijenga: "Ik had het nu weer precies hetzelfde gedaan als in 2017"

Oud-schipper van het Jouster skûtsje Dirk Jan Reijenga en oud-verslaggever bij het skûtsjesilen Sippy Tigchelaar zijn maandag 27 juli te gast in het Skûtsjesjoernaal. Reijenga was elf jaar schipper op Joure. In 2015 werd hij kampioen. In 2017 stopte hij na een tumultueuze zomer op het skûtsje. Joure verliet het SKS-kampioenschap na een conflict met het bestuur van de SKS over de originaliteit van het skûtsje. Na dat kampioenschap stapte Reijenga op en tot op de dag van vandaag doet hij niets meer met skûtsjesilen.
Sippy Tigchelaar deed vanaf de jaren 70 verslag van het skûtsjesilen. Met Klaas Jansma vertelde ze de mensen thuis hoe het er aan toeging op de Friese meren. Ze zorgden mede voor een grote populariteit van het zeilen. Acht jaar geleden stopte het duo, maar de liefde voor het skûtsjesilen is er nog steeds.
In de historische reportage gaan we verder in op de originaliteit van skûtsjes. Er is een speciale commissie die zich ermee bezig houdt. De ode aan het zeilen komt van Baukje Salverda.
© Omrop Fryslan
It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.
Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars een ode aan hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.