Patiënten MCL rijden met nieuwe labyrintfietsen tussen olifanten en giraffen

Het Leeuwarder ziekenhuis MCL heeft zes zogeheten labyrintfytsen in gebruik genomen. De fietsen moeten het voor de patiënten aantrekkelijker maken om te bewegen.
Nije labyrintfytsen yn MCL
Het dezelfde soort fietsen die ook wel in sportscholen worden gebruikt. maar in plaats van naar een lege muur te staren, kunnen mensen bij de labyrintfietsen een eigen route uitkiezen. Deze route is dan te zien op een televisiescherm dat voor de fietsen staat.
De routes in het MCL lopen bijvoorbeeld door Sneek en Leeuwarden, maar ook door grote steden als Londen en New York. De patiënten zijn heel tevreden met de fietsen, aldus patiënt Klaas Abma. "Je kunt door stadjes fietsen en door de heide, je ziet allemaal nieuwe dingen. Er zijn ook beelden bij van natuurparken, met olifanten, giraffen en noem maar op. Daar fiets je dwars doorheen, dat is schitterend."
Klaas Abma © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Anita van Opzeeland is fysiotherapeut in het MCL en ziet dat de patiënten de labyrintfietsen graag gebruiken. "Patiënten komen meer in beweging dan op een normale hometrainer." Volgens Van Opzeeland is dat van groot belang voor de patiënten.
"Het is heel belangrijk dat zij in beweging blijven, want elke dag dat een patiënt in bed ligt gaat er ongeveer 4 tot 5 procent van kracht en conditie weg. Het opbouwen daarvan kost veel meer tijd." Van Opzeeland noemt beweging een essentieel onderdeel van het herstel van de patiënten.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
De zes fietsen in het MCL worden al gebruikt, maar maandagmorgen was er alsnog een officieel moment. Trainer Henk de Jong van Cambuur fietste op een labyrintfiets door het stadion van Cambuur.
De fietsen zijn een initiatief van de Vrienden van MCL. Het ziekenhuis hoopt in de toekomst nog meer labyrintfietsen aan te schaffen.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Verslaggever Jantine Stoffers was in het MCL om te zien wat de patiënten van de fietsen vinden