Ruim 250 mensen bij protest tegen coronamaatregelen in Leeuwarden

Bij het protest tegen de geldende coronamaatregelen in Leeuwarden waren ruim 250 mensen aanwezig. De demonstratie, 'Samen terug naar normaal', begon om 14.15 uur, een kwartier later dan gepland, bij de Oldehove. Er kwamen langzaamaan meer deelnemers bij. Lang niet iedereen hield zich aan de 1,5 meter afstand. Op last van de gemeente was meerdere keren opgeroepen om afstand te houden, maar daar waren niet alle demonstranten het mee eens.
De anderhalve meter afstand werd niet bewaard, maar de demonstratie was niet zo massaal dat de politie zich zorgen maakte. Er mochten maximaal 750 mensen aan meedoen, maar die waren er bij lange na niet. Het aantal mensen wisselde wat, want het was naast de Oldehove en het is tevens koopzondag. Maar er waren zo'n 250 tot 300 man. Voor het toezicht waren er zo'n tien mensen van politie en handhaving.
Een van de sprekers is een tegenstander van vaccinatie die vertelde dat zijn zoon naar het ziekenhuis moest na een vaccinatie. De kern van de meeste toespraken is dat het niet klopt wat de overheid de mensen vertelt. Spreker Tjerk de Haan was er bij mee dat de pers ook aanwezig was: "De pers moet leren de waarheid te spreken en zelf op onderzoek uit te gaan. Laat onze groep die hier massaal aanwezig is het verhaal doen en zet dat tegenover wat de staat ons elke dag probeert wijs te maken aan fabeltjes, onwaarheden en mishappenings."
Verslaggever Onno Falkena na afloop van het protest

Mars door de stad

Bedoeling was dat er rond een uur of 16.00 een mars, een zogenoemde 'vrijheidstocht', door de binnenstad werd gelopen. De organisatie moest zelf de route afzetten, daarvoor hadden sommige mensen speciale hesjes aan.
Niet iedereen in de binnenstad was blij met de demonstratie. Zo zei Harm van der Meer uit Noardburgum, die toevallig in Leeuwarden was, over de demonstratie: "Het lijkt uiteindelijk nergens naar. Wij moeten ons aan de regels houden en nu zijn er een paar van zulke mensen die dat niet doen. Dat vind ik verschrikkelijk. Je ziet wat er in Brabant en Zeeland gebeurt, dat kan hier ook gebeuren. Ze hebben hun verstand niet."
Verslaggever Onno Falkena aan het begin van het protest