Deelscooters Go Sharing achtergelaten in het water en op de weg

Slechts een week staan de groene scooters in de binnenstad van Leeuwarden, maar nu al duiken er diverse foto's op van diezelfde scooters in het water en midden op het fietspad. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze daar worden achtergelaten.
Scooters Go Sharing yn it wetter en op 'e dyk
Sinds vorige week staan er 120 scooters in Leeuwarden. Het systeem is makkelijk in gebruik. Mensen kunnen met een app op hun telefoon de scooters huren en kunnen deze na de reis op een plek in de stad neerzetten. Het werkt op zich goed, maar er wordt ook misbruik van gemaakt. Op Facebook verschijnen diverse foto's van scooters in het water en midden op de fietspaden.
© Omrop Fryslân
Het lijkt erger dan het is, zegt servicemonteur van Go Sharing David Heidbuurt. "Het is natuurlijk niet leuk. Maar om heel eerlijk te zijn, hebben wij tot nu toe nog weinig schade gehad. Dit zijn echt twee uitzonderlijke gevallen." Mensen die de scooters niet goed achterlaten, krijgen van Go Sharing een melding. "Dan kunnen ze hem de volgende keer wat anders neerzetten, zodat het voor anderen misschien minder aantrekkelijk wordt om de scooters om te gooien", zegt Heidbuurt.
© Omrop Fryslân
Verslaggever Jantine Stoffers ging op pad om te kijken hoe de scooters er bij staan
In steden als Eindhoven en Rotterdam gaat het er veel erger aan toe. In Eindhoven is nu een aantal wijken waar de mensen de scooters niet kunnen neerzetten, omdat er te veel vandalisme is.
Volgens Heidbuurt zijn deze maatregelen in Leeuwarden gelukkig nog niet nodig. "Daar gaan wij nog niet vanuit. Eindhoven is natuurlijk een verhaal apart, maar ook daar hebben wij wat aan gedaan en het gaat nu ontzettend goed."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers