Winst FrieslandCampina door coronavirus stuk lager dan afgelopen jaar

De winst van zuivelconcern FrieslandCampina is in het eerste half jaar van 2020 een stuk lager uitgevallen als in dezelfde periode afgelopen jaar. Er is zo'n 37 procent minder verdiend, zo staat in de cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt. De winst komt nu uit op 108 miljoen euro. Dit komt vooral door het coronavirus. De consument heeft dan wel meer melkproducten gekocht, maar andere grote Europese afnemers van kaas, boter en melkpoeder laten het bijvoorbeeld afweten. Dat komt mede door de eerdere sluitingen van de horeca.
Friesland Campina © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Melkveehouders hebben hierdoor ook 3,5 procent minder gekregen voor hun melk. Bestuurders van FrieslandCamping hebben gezegd dat het aantal koeien in de komende tien jaar met zo'n tien procent zal afnemen en het aantal melkveehouders daalt van 15.000 naar 10.000.
De melkproductie blijft wel op peil, zo is de verwachting. Deze schaalvergroting is al langer bezig, maar het tempo gaat wel omhoog, zo staat in een onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met het zuivelconcern dat nog gepubliceerd moet worden.
Om de gevolgen van de wereldwijde recessie en een heel langzaam herstel op te vangen, wil FrieslandCamping meer geproduceerd tegen lagere kosten. Eerder is al bekend geworden dat er een kaasfabriek gesloten wordt. Dit soort van ingrepen kosten op de korte termijn wel geld en dat zal invloed hebben op hoe winstgevend het concern dit jaar blijft.
Ferslachjouwer Remco de Vries oer de sifers fan FrieslandCampina